07 de novembre 2007

Palma: L'empresa d'inspeccions alerta que un 70% d'edificis incompleix la norma

Diari de Balears Digital 6-11-2007
Un estudi denuncia l'estat precari de moltes finques antigues de Palma
LAURA MORRAL. Palma. El 71 per cent de les inspeccions tècniques realitzades en més de 200 edificis de Palma des de l'any 2004 han resultat «desfavorables», segons un informe elaborat per l'empresa Iteilles, encarregada de dur a terme aquestes inspeccions. Tot i que en el 80% dels casos els desperfectes detectats no denoten perill d'enfonsament, sí que adverteixen sobre el risc d'habitabilitat i aconsellen una reforma «urgent» de l'estructura. L'anàlisi sobre l'estat dels edificis de Palma assenyala que no tan sols persisteixen les deficiències en els immobles més antics, sinó que el 82% de les inspeccions en finques d'entre 25 i 50 anys tampoc no han superat les exigències, cosa que denota «el precari estat en què es troba una part important dels edificis de la capital».
Concretament, el 65 per cent de les revisions s'efectuaren en edificis de més de 100 anys, la majoria dels quals (66 per cent ) obtingueren un resultats desfavorables, és a dir, no superaren la ITE. Així mateix, un 16 per cent de les inspeccions s'efectuaren en immobles d'entre 50 i 100 anys i el 79 per cent tampoc no complia la «seguretat de construcció». Finalment, la resta de finques visitades (19 per cent) tenien entre 25 i 50 anys, i en el 82 per cent se n'informà de manera desfavorable. L'empresa responsable de les ITE destaca que «crida poderosament l'atenció» el fet que entre els edificis més nous i moderns s'hagi detectat «un major nombre d'inspeccions desfavorables», atès que només el 18 per cent de les revisions realitzades en aquests immobles ha superat l'examen.
Aquest fet «contradiu la impressió generalitzada que una edificació de menys anys ha d'estar en bon estat de conservació», indica el mateix informe. En vista dels resultats i de les xifres, la conclusió crítica és que encara perdura una «escassa conscienciació» dels propietaris dels immobles de Palma sobre la seva seguretat. La norma municipal obliga que abans de final de desembre els edificis de més de 100 anys disposin d'una ITE favorable, mentre que els immobles d'entre 25 i 50 i d'entre 50 i 100 anys, que representen el 35 per cent de les inspeccions realitzades, tenen fins el 2008 i 2009, respectivament.