27 de novembre 2007

Algaida: L’Ajuntament suspèn les llicències d’obra en els elements catalogats

Diari de Balears Digital 27-11-2007

Es deu a l’aprovació inicial del catàleg de Patrimoni del municipi
J.S. Algaida. Amb l’aprovació inicial del catàleg de protecció del atrimoni històric duta a terme per l’Ajuntament d’Algaida queda suspès l’atorgament de llicències urbanístiques de parcel·lació de terrenys, edificacions i demolicions inclosos en el catàleg, fet que suposa la modificació del règim urbanístic vigent.
Així, més de 200 elements del patrimoni algaidí queden preservats i catalogats, mentre s’espera que els mateixos propietaris o veïns de la localitat presentin les seves al·legacions o bé donin el visti-plau al catàleg redactat per l’equip tècnic, integrat per Loreto Alonso, Gabriel Bibiloni i Alexandre Mulet.
Ara, després que l’Ajuntament hagi fet l’aprovació inicial d’aquesta eina, ho notifica a tots els afectats per algun element catalogat, perquè tenguin constància d’aquest fet. Després del període d’al·legacions, el catàleg haurà de passar pel ple de l’Ajuntament perquè després sigui la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca qui finalment hi doni el seu vistiplau.
El batle d’Algaida, Francesc Miralles, assenyala la importància d’aquest catàleg per divulgar el ric patrimoni històric que té el municipi, als nuclis d’Algaida, Pina i Randa i en tot el terme municipal.
Els veïns d’Algaida són conscients del patrimoni que tenen, i per això amb l’aprovació inicial de «l’estudi de conservació i ordenació de la protecció d’edificis i elements d’interès històric, arquitectònic i paisatgisme del municipi d’Algaida», el poble disposa d’una eina molt útil per preservar el seu patrimoni. I ara aquest llegat ja quedarà subjecte a les lleis de patrimoni perquè futures generacions puguin admirar —i gaudir-ne— els casals, qânats, hostals, molins, fonts, creus i molts elements més, fins a un total de 200 fitxes que integren el patrimoni catalogat d’Algaida. L’Ajuntament, quan s’hagi aprovat el catàleg de manera definitiva, pretén que s’elaborin fitxes o quaderns per als infants del municipi, i fomentar així que es consciïn de ben petits sobre el patrimoni, a més de donar-lo a conèixer a tot el poble.