18 de novembre 2007

Les Caputxines, convertides en museu en honor de santa Elisabet

Diari de Balears Digital 18-11-2007
La mostra commemora els 800 anys del naixement de la patrona
C. HEREDIA. Palma. Enguany es compleix el vuitè centenari del naixement de santa Elisabet d'Hongria (1207), erigida com a patrona del Tercer Orde Franciscà. Per aquest motiu, a l'església del monestir de la Puríssima Concepció (carrer de Jaquotot Orell, 1) s'inaugura demà una part de la mostra El franciscanisme a Mallorca. Art, festes i devocions, dedicada a la santa patrona i a la Casa Reial de Mallorca.
L'església acull peces tan emblemàtiques com una mapa de cartografia mallorquina de 1375, amb el qual els curiosos podran fer-se una idea de com veien el món en el sXIV; o pàgines emmarcades de la Bíblia de sant Lluís, com a mostra de la Bíblia més monumental d'Europa.
Les peces dedicades a la Casa Reial són sis retrats encarregats al pintor Andreu Reus. Peces que, a part de donar un toc medieval al temple, idealitzen la imatge dels reis i els prínceps de la Casa Reial de Mallorca, els quals visqueren un breu període d'esplendor (1276-1349) que acabà en tragèdia.
Segles i segles de conquestes, casaments i naixements fan que sigui difícil entendre les connexions entre ells i la patrona del Tercer Orde Franciscà, i per això els visitants podran veure tres arbres genealògics: el de la Casa d'Hongria, el de Casa Reial d'Aragó i el de la Casa Reial de Mallorca, perquè tenguin una idea més clara de la història de la nostra illa.
El muntatge principal de la mostra és una gran pintura on apareix santa Elisabet d'Hongria, i que escenifica el miracle en el qual converteix els pans en roses. Una obra que fou encarregada al pintor Ricard Anckermann per la reina Isabel II d'Espanya quan visità Mallorca. Aquest muntatge també inclou una parella de canelobres monumentals tallats per l'escultor Marc Llinàs; l'Èxtasi de sant Francesc, una escultura de mida petita i protegida per una vitrina, i que fou creada per l'escultor i ebenista Adrià Ferran i Vallè. Així mateix, s'hi poden contemplar una imatge del beat Ramon Llull i una pintura petita de la Puríssima.
Els assistents també podran gaudir avui, a partir de les 18.00 hores, del concert que oferirà el Cor Infantil de la Fundació del Teatre Principal.