04 de novembre 2007

La Seu tindrà dos nous vitralls quan es restauri la façana de l'Almoina

Diari de Balears Digital 4-11-2007
Patrimoni preveu aquesta setmana donar el vist-i-plau a la rehabilitació del conjunt

Imatge: La rehabilitació serà de tota la façana nord fins el presbiteri
F.MARÍ. Palma.
La façana de l'Almoina de la Catedral tindrà en breu una nova fisonomia. La Comissió de Patrimoni del Consell preveu aquest divendres, dia 9 de novembre, donar el vist-i-plau a la petició del Bisbat per a la restauració de la façana nord de la Seu, així com l'obertura imminent de dos finestrals nous en aquest mateix indret.
Els arquitectes Sebastià Gamundí i Enric Taltavull són els artífexs de l'informe de restauració i rehabilitació «de la pell exterior de l'edifici i la xarxa de desguàs», segons apunten els mateixos, i que també hi participarà Ana Laborde com a restauradora. L'informe dels arquitectes està datat del desembre del 2006, encara que el Consell començà a estudiar la proposta el passat mes de maig i el durà divendres davant la Comissió.
Segons fonts de la Conselleria, aquesta no és una obra molt complicada ja que seguirà les pautes de restauració normals per a aquest tipus d'edificis. Tot i això, s'haurà de tenir especial cura en les parts més esculturades de la porta de l'Almoina que hauran de menester «un tractament més delicat». En conjunt, la restauració anirà des de la façana principal fins al presbiteri, i allò que preveu el Consell és que la intervenció serveix per eliminar «patologies orgàniques i inorgàniques».
Així mateix, els tècnics de Patrimoni han desestimat, de moment, la substitució de cap de les peces deteriorades de la façana nord, cosa que sol·licitaven els arquitectes en el seu estudi.
El Capítol de la Seu és el promotor d'aquesta obra que ja té la llicència de l'Ajuntament de Palma i que preveu que dia 9 també tingui el consentiment del Consell de Mallorca. Malgrat tot, els tècnics insulars seran els encarregats de vetlar pel control de l'obra que encara no té data per al seu inici.
La intervenció més notòria d'aquesta rehabilitació serà, però, l'obertura de dos finestrals que donaran llum a la Capella de la Santíssima Trinitat. «Suposam que aquests finestrals mai no havien estat oberts, sinó que, d'ençà de la construcció, havien quedats tapiats, tal volta per manca de finançament», explicaren les fonts. La intervenció a la façana de l'Almoina, la menor de la Seu, té un pressupost d'1.360.588 euros, segons l'informe dels arquitectes.
Pel que fa a la prescipció del Consell respecte a aquesta obra, a més de no substiuir cap element de l'església, serà que durant la neteja de la façana no es podran emprar ni bactericides, ni hidrofugants sense que abans s'hagin fet anàlisis prèvies sobre l'estat de la pedra i amb el previ consentiment del Consell. De totes maneres, es preveu que aquesta intervenció no sigui tant complicada com la restauració de les altres dues façanes, la principal i la dels Apòstols.