01 de novembre 2007

El Santcrist del Noguer torna net i restaurat amb els seus feligresos

Diari de Balears Digital 1-11-2007
La figura es presentarà al monestir de la Concepció els dies 22, 23 i 24 de novembre
L.ACEDO. Palma. El taller de restauració del Bisbat de Mallorca presentà ahir la figura totalment restaurada del Santcrist del Noguer. El punt de partida de la restauració s'inicià quan «la figura començà a donar mostres clares de la seva degradació escopint pintura» assenyalà el rector de l'església conventual de la Concepció, Sebastià Oliver. El que en un principi es presentava com una neteja de cara, va esdevenir la restauració «d'una figura que estava en un estat molt deficient» aclarí la directora del taller de restauració del Bisbat, Antònia Reig. «La talla necessitava una urgent recuperació» afegí. La restauració del Santcrist del Noguer «comportà alguns temors» declarà Oliver «ja que la figura ha destacat sempre per tenir una mirada que imprimeix un sentit de pietat i d'amor, gairebé miraculós». Aquesta característica ha fet que la talla compti amb un elevat nombre de devots. «La nostra por era que la restauració provoqués un canvi en la mirada del Santcrist, però no ha estat així», afegí.
El Santcrist passà doncs al taller de restauració on es realitzaren acurades proves. El primer pas fou un estudi radiogràfic de la figura. «En el transport i degut al deficient estat de conservació de la fusta, un dels braços i una mà es varen trencar» explicà Reig. Les radiografies confirmaren el deplorable estat de conservació del Santcrist; així doncs, el reforçament de l'estructura i del material que la conformen fou la fase principal en aquest procés de restauració» afegí la tècnica. El primer anàlisi confirmà la presència d'una reparació anterior, que degut al mal estat de la figura, es pintà la imatge d'un únic color marró per tapar impureses. Aquest és el canvi visible més sorprenent del Santcrist, que passa de ser d'un únic color a policroma. Però l'estudi radiogràfic també mostrà forats de corc i serradís. Degut al contacte directe amb els fidels, la imatge presentava una abundant capa greixosa als genolls, cames i peus.
La fase de neteja fou el sus de la restauració pròpiament dita, seguida de la fixació policromàtica, desinfecció, consolidació material i estructural, envernissat, reintegració volumètrica i l'estucat. «Ha de quedar clara la diferència entre el que ha afegit el restaurador i el que és de l'artista original», explicà.Pel que fa a la creu, també es procedí a un acurat procés de restauració. El Santcrist del Noguer restaurat tornà ahir al seu emplaçament habitual, al monestir de la Concepció de Palma, on està previst presentar-la als fidels el 22, 23 i 24 de novembre.