11 de novembre 2007

Les campanes de l'església tornen a sonar després de 12 anys

Diari de Balears Digital 11-11-2007
Fa un mes que estan instal·lades un cop restaurades i mecanitzades
M.RAMIS. Llubí.
Després de 12 anys sense emetre cap so ni tan sols engronsar-se, fa aproximadament un mes que les campanes tornen a tocar des d'alt del campanar de l'església de Llubí. El passat 22 de maig va començar la tasca de restauració i modernització de les cinc campanes de l'església de Sant Feliu, convertint-se en la reforma més significativa del campanar des de la darrera que es dugué a terme l'any 1924.
La restauració, que ha dut a terme l'empresa valenciana 2.001 Tècnica i artesania SL, va tenir un cost de 33.654 euros que el va costejar el matrimoni d'empresaris del municipi de Llubí Cristòfol Rosselló i Apol·lònia Castell, després que així se sol·licitàs sota el consell parroquial del poble, ja que l'església no podia assumir aquest cost a curt termini. La decisió de restaurar les campanes es va prendre davant de la situació de deteriorament del campanar i per poder preservar així un bé patrimonial.
Per dur a terme tal restauració, en primer lloc es varen desmuntar les bastides, els jous i els ferratges de les campanes, i un cop arreglades les peces es varen enviar al taller de l'empresa, a València. La restauració es va dur a terme seguint les directrius de les regles que regeixen la conservació, la difusió, l'ús i el coneixement profund de les campanes, de manera que amb la restauració, a més de conservar els elements històrics originals, també s'han recuperat els tocs típics de les campanes en el municipi.
A més de la restauració de les peces, el conjunt es va automatitzar amb sistemes de darrera generació coordinats des d'un ordinador, i d'aquesta manera es permet tant l'execució de les engronsades dels dies festius com dels repics diaris, a més deles tocs de l'hora o dels tocs d'oració entre d'altres. No obstant l'automatització, el sistema també permet que els tocs es puguin executar de manera manual.