13 de novembre 2007

Memòria Històrica reprova que el cronista oblidi víctimes de Franco

Diari de Balears Digital 13-11-2007
Diu que usa el seu ofici a Cort per enaltir el monolit de la Feixina
L.M. Palma. L'Associació Memòria Històrica de Mallorca reprovà ahir l'opinió del cronista oficial de Cort, Tomeu Bestard, per mostrar una visió «esbiaixada» i «parcial» sobre la simbologia del monolit de la Feixina, dedicat als marins del crucero baleares que lluità a favor del bàndol repressor franquista. Segons la mateixa associació, el cronista de Ciutat, «oblidà» les víctimes de la Guerra Civil i silencià la repressió del Règim, en un article que publicà, en un diari local, el passat diumenge dia 11 de novembre, en el qual féu servir el càrrec que exerceix dins la Institució Municipal per expressar una opinió ciutadana.
Segons la portaveu de l'entitat, Margalida Capellà, el cronista fa seu el discurs oficial franquista sobre les activitats del vaixell de guerra Baleares durant la Guerra Civil «sense explicar en cap moment que des d'aquesta embarcació es bombardejà sense pietat ni descans, el febrer de 1937, la població civil de Màlaga i milers de refugiats que fugiren d'aquesta ciutat cap a Almeria per esquivar els atacs de la marina franquista i l'aviació feixista italiana», expressà Capellà. Per aquest motiu, la Memòria Històrica de Mallorca exigí ahir la reprovació del cronista oficial de Ciutat per part de la «més alta instància de l'Ajuntament de Palma per la seva «incompetència a l'hora de fer una crònica «objectiva que permeti entendre tot el context històric als lectors d'un article publicat com a cronista oficial, no com a particular», denuncià Capellà. L'associació ja ha fet extensiu a Cort la sol·licitud on demana que es faci efectiva aquesta reprovació.
Entre els motius esgrimits, Capellà afegí que la recuperació per a la memòria històrica té per objectiu conèixer tota la història dels fets relacionats amb la Guerra Civil i la dictadura franquista mentre que, al seu parer, «el cronista continua mantenint la història oficial del franquisme que oblida les víctimes, enalteix els colpistes, feixistes i criminals de guerra», subratllà la portaveu. Al mencionat article, Tomeu Bestard «exalta» la història d'aquest creuer. No menciona les morts que causà, en canvi, sí que conta els bombardeigs provocats pel bàndol contrari. Textualment diu així: «...al Baleares embarcaren unes 1.200 persones. Aquella mateixa nit, el comboi, ja a alta mar, entrà en combat amb la flota republicana. Entre la flota roja es trobava el destructor Lepanto que llançà dotze torpedes que impactaren en el costat de babor del Baleares matant a l'acte l'Almirall Vierna...».