11 de gener 2008

Patrimoni insta Urbanisme a restringir els enderrocaments al centre històric

Diari de Balears 11-1-2008

Arca denuncia el promotor que «abandonà» les façanes de Colom amb Paners per poder tomar-les
LAURA MORRAL. Palma. La Comissió del Centre Històric, amb el suport de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, plantejarà a l'àrea d'Urbanisme la necessitat que restringeixi dins el nucli antic les declaracions de ruïna sol·licitades per promotors d'obres, perquè consideren que amb aquestes autoritzacions es prioritzen les demolicions de façanes en lloc de la conservació i la reconstrucció.

El dilema sorgeix després que Cort aprovàs a finals de novembre, i per via d'urgència, l'expedient de demolició per ruïna dels immobles situats a la cantonada del carrer dels Paners amb el de Colom, al centre antic. El vicepresident de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (Arca) denuncià que els promotors d'aquestes finques tramitaren de manera paral·lela una altra sol·licitud per demanar l'enderroc per obra nova d'aquests immobles, que fou denegada pel Consell de Mallorca. La institució insular advertí que en l'àmbit patrimonial aquests permisos no eren «assumibles». «Hi ha una contradicció pel fet que un organisme superior, com el Consell de Mallorca, no tingui potestat per autoritzar les demolicions per ruïna», reivindicà el portaveu d'Arca. Afegí que la via d'urgència és un factor recurrent en els promotors per aconseguir permisos d'esbucament. Es tracta d'un procés que, si bé entra dins la legalitat, només s'hauria d'exercir en aquells casos que realment suposin un risc «objectiu» per a la seguretat dels ciutadans.

De fet, avui mateix el departament de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma sol·licitarà l'expedient tècnic d'aquests immobles, en el transcurs de la reunió interna que hi ha prevista amb Urbanisme, per corroborar en quin grau de «degradació» es trobaven aquestes finques ubicades devora Cort, en ple centre històric. «Aquest problema s'ha de solucionar, perquè s'autoritzen moltes demolicions amb relativa facilitat en entorns de protecció», expressà la directora general d'aquesta àrea, Helena Inglada. Segons un dels responsables d'Arca, Xavier Terrassa, ara, Cort i el Consell han suspès la tramitació d'obra nova en aquestes façanes, per impedir que als carrers de Colom i dels Paners s'hi executi el projecte que preveu la construcció de pisos d'alt standing. «S'ha d'aturar l'onada destructora d'aquest centre històric, que fins ara l'Ajuntament no ha sabut preservar», expressà Massot.