19 de gener 2008

El Consell dóna a la fi el vistiplau al correfoc de Palma però amb condicions

Diari de Balears Digital 19-1-2008

La Ponència tècnica baratà de parer després de les proves pirotècniques del 9 de gener

Més de mil dimonis, diables i músics infernals faran part del correfoc de diumenge capvespre. Els personatges infernals provenen de les Balears i del Principat. Fotos: T. AYUGA.
M.M. RAYÓ / F. MARÍ. Palma.La Comissió de Patrimoni del Consell donà ahir el vistiplau a la celebració del correfoc de les festes de Sant Sebastià, batiat sota el nom d'aTIArFoc i que ha nascut enmig de la polèmica. El permís atorgat ahir a Cort ve supeditat al compliment d'un seguit de prescripcions establertes per Patrimoni i que, en bona part, ja havien estat acceptades a proposta del Capítol per tal que les vibracions i els trons no perjudiquin els vitralls ni l'estructura de la Seu. D'aquesta manera, l'aTIArFoc ha retirat els coets amb detonació o esclat aeri i tampoc no provocarà cap tro a l'esplanada de la catedral. Condicions que venien donades arran de l'informe dels tècnics del Consell després que el 9 de gener es realitzàs una prova pirotècnica. Abans d'efectuar aquestes proves, la Ponència tècnica havia denegat el permís per fer el correfoc, una decisió que baratà el mateix vespre del 9 de gener en conèixer els resultats dels mesuratges realitzats per la Patrulla Verda.
A més, ahir la Comissió de Patrimoni hi introduí una nova prescripció per la qual, en el cas que es produís cap desperfecte al patrimoni històric, Cort serà el responsable d'esmenar-ho. D'aquesta manera, diumenge a a partir de les 19 hores els dimonis dansaran amples des de la Misericòrdia fins al parc de la Mar. Això sí, amb més efectes de llum que sonors i, sobretot en determinats indrets del recorregut, els trons dels petards no superaran els cent decibels. 1547: aquest és el total de persones involucrades en el que el tinent de batle de l'àrea de Benestar Social, Participació i Cultura, Eberhard Grosske, definí com «la més important manifestació de cultura popular que s'ha vist mai a les Illes Balears». aTIArFoc, l'espectacle piromusical que diumenge tancarà les festes de Sant Sebastià recorrent els carrers de Palma des de la Misericòrdia fins al parc de la Mar, s'ha pensat «perquè Mallorca sigui vista d'una altra manera des de l'exterior».
«Manquen elements culturals que atreguin els ulls forans cap a Ciutat», destacà Grosske, per afegir que l'aTIArFoc representarà «un salt qualitatiu» important en les celebracions d'aquests dies. Tant és així, que el tinent de batle no descarta en els propers anys, si la festa es consolida, que «hi pugui venir gent de fora, com és el cas d'aquelles persones que viatgen fins a Menorca per viure les festes de Sant Joan a Ciutadella». L'interès per fer de l'aTIArfoc «un referent cultural» a les Illes és el que ha provocat que dels 340.000 euros que costa l'espectacle, 180.000 siguin subvencionats per l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) i que IB3 retransmeti en directe l'esdeveniment.
D'estrangers potser n'hi haurà més aviat pocs, enguany, però el que sí que reunirà l'espectacle piromusical amb què es clouran les festes de Sant Sebastià són 330 diables (provinents de colles de Mallorca, Menorca i Eivissa), 600 dimonis tamborers, 11 bèsties de foc (algunes d'elles de Catalunya) acompanyades de 360 portadors i músics, 110 xeremiers i tamborers (entre els quals hi ha músics de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears); 7 actors que escenificaran l'encesa de foguerons i 140 persones encarregades de l'organització. A tot això, cal sumar-hi 3.771 unitats de focs articifials amb un pes inflamable de 592 kg.
D'aquesta manera, la bauxa és servida. aTIArFoc és un esdeveniment dissenyat perquè els ciutadans hi participin activament, això sí, amb precaució. Per això mateix, Cort hi recomana algunes mesures de seguretat, com la vestimenta que s'ha de portar i allunyar de la primera fila els infants.