03 de gener 2008

Diari de Balears Digital 3-1-2008

L’empresa que restaurà les façanes tornarà aquest mes a reparar-ne les deficiències

Imatge:El portal plateresc és l’element més afectat per aquesta reacció del marès.
Foto: MIQUEL ÀNGEL CANYELLAS.
F.MARÍ. Palma. Dos anys després d’haver-se detectat, el mal s’ha tornat a repetir. La façana del portal major de la Catedral torna a presentar les ja famoses taques blanques.D’ençà que s’iniciaren les obres de restauració per part de l’empresa CPU de Burgos, l’any 2001, la portalada de la Puríssima i la façana del Mirador han donat maldecaps als restauradors i arquitectes de la Seu i del Consell. Quatre anys després d’aquelles grans obres, finançades pel Ministeri de Foment i adjudicades a l’empresa castellana, el marès de les façanes reaccionà expulsant les sals i formant taques blanques a les figures de les portalades. Era l’any 2005 i els tècnics intentaren reparar la inesperada reacció de la pedra amb aigua de calç que, en un principi semblava que funcionaria. Ara, dos anys després d’aquella intervenció, la façana del segle XIX i el portal plataresc de 1601 de davant l’Almudaina tornen a patir de la mateixa feridura. Les taques blanques, més conegudes amb el nom de «caspa» són ben visibles en una part de la façana i sobretot a la imatge de la Immaculada.
Així també ho confirmà ahir el president del Capítol, Joan Darder, qui assegurà que des del bisbat ja s’ha donat compte de la situació a l’empresa que s’encarregà de les obres. «Ara esperam que a mitjans de gener els tècnics de la CPU de Burgos vénguin a Palma per estudiar aquesta nova reacció tant a la portalada de la Puríssima com a la del Mirador», apuntà Darder. Els responsables de les restauració del 2001 també han d’intervenir en breu a la façana del portal de l’Almoina que, com ja avançà Diari de Balears, serà netejada i s’obriran dos finestrals nous.Si bé es desconeix del cert quines són les causes reals d’aquestes taques, i els possibles perjudicis de la reacció, els experts coincideixen a fer esment a la particularitat de la pedra mallorquina. El portal del Mirador es va fer amb pedra de Santanyí, mentre que el marès del Major pot ser que s’obtingués de pedreres més properes a la mar amb un major contingut en sals.
Arran de la gran capacitat d’absorció del marès el celistre s’incrusta dins la pedra, cristalitza i a poc a poc va deformant la pedra. Fa dos anys, la solució que adoptaren els tècnics fou tractar la reacció química de la pedra de marès amb aigua de calç, però pel que es veu aquesta intervenció no va ser efectiva. Tant és així que, just dos anys després, les imatges i relleus del portal major de la Catedral presenten un aspecte preocupant. Per la seva banda, l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics, ARCA, lamenten que es tornin a succeir aquests casos i insiteixen que són els governs els qui han d’intervenir en laboratoris i informes que estudiïn el comportament de la nostra pedra.