Diari de Balears Digital 16-1-2008
Els focs artificials ja no explotaran vora la Seu, sinó a distància
J.M.A./M.D. Palma. El president del Capítol de la Seu, Joan Darder, donà a conèixer ahir que després de les dues reunions que ha mantingut amb representants de la Regidoria de Participació de Cort, l’Ajuntament ha acceptat els dos canvis proposats pel Capítol en el marc de l’espectacle de focs artificials i Correfoc previst al costat de la Seu diumenge vinent, 20 de gener, que es denominarà Atiar Foc.
En concret, els focs artificials que havien d’explotar just damunt la catedral ja no ho faran, sinó, en canvi, a una certa distància i arran del terra, per no fer malbé els rosetons, «que són d’una gran fragilitat davant de qualsevol vibració externa». A més no s’instal·laran a les cobertes de la Seu els focus prevists en un principi. Mossèn Darder va expressar el seu desig que en la pròxima edició de les Festes de Sant Sebastià, «se sospesin amb més de previsió els pros i contres d’espectacles d’aquest tipus al costat d’elements de gran valor patrimonial».
Per la seva part, el director general de Participació de Cort, Joan Font, va confirmar que l’espectacle previst al principi s’ha modificat, tant arran de la petició de l’Ajuntament com a causa del mesurament sonomètrica que va realitzar la Patrulla Verda de la Policia Local el 10 de gener al costat de la Seu, on es va comprovar, en una prova prèvia a l’Atiar Foc, que el nivell de decibels era excessiu en el cas d’alguns coets. En aquest sentit, va dir que l’empresa Pirotècnia Igual ja ha canviat el seu projecte. Prèviament alguns sectors socials han mostrat la seva preocupació pels efectes negatius que els coets puguin tenir als edificis emblemàtics de la ciutat, que són Bé d’Interès Cultural (BIC), especialment en la catedral. ¡ Cal recordar que la potència de l’Aiguafoc, el 1999, va fer que es desprenguessin alguns vidres del rosetó de la nau principal, vidriera que no té reforç exterior.
Mercè Gambús, professora d’art de la UIB, comentà ahir que, «desconec el projecte de Cort, però no és recomanable fer aquest tipus d’espectacles pròxims a monuments historicoartístics». Gambús recorda que la Seu pateix alguns problemes estructurals, sobre els qual s’han fet estudis, i assenyala que «esper que tinguin un projecte, que tinguin mínimament controlat perquè això és una cosa que no es pot improvisar».