29 de gener 2008

Balears commemora l'holocaust i recorda les víctimes del nazisme

Diari de Balears Digital 29-1-2008
El Parlament acull un acte de justícia històrica amb la comunitat jueva
Imatge: El vicepresident de la comunitat jueva a les Illes Balears, Abraham Barchilon, es dirigí als assistents i encengué les espelmes en record de les víctimes.
AGÈNCIES. Palma. El Parlament balear acollí ahir un acte per celebrar del Dia oficial de la memòria de l'holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat i retre tribut a les víctimes del genocidi perpetrat pel nazisme, subratllant la necessitat de tenir sempre present aquell genocidi perquè no es produeixin de nou persecucions per motius ètnics, religiosos o polítics.
L'acte, que fou presidit per la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar, comptà amb la presència del vicepresident de la comunitat jueva a Balears, Abraham Barchilon; el president del Govern, Francesc Antich; i representants de l'Executiu balear i dels diferents grups parlamentaris, a més de nombrosos membres de la comunitat jueva balear. En el seu discurs, Munar criticà el «cinisme» de qui avui continuen negant que existís una planificació per exterminar els jueus per part del règim nazi i dels que «frivolitzen» amb «un dels més terrible genocidis de la història».
Per part seva, Barchilon destacà la necessitat que els joves d'avui sàpiguen que les institucions democràtiques «no se sostenen per si mateixes i que cal protegir la cultura de la convivència i el respecte a l'altre». Els sis milions de persones que moriren en els camps de concentració, recordà, «foren víctimes d'un pla d'extermini». Finalment, els presents encengueren sis espelmes en record dels morts en l'holocaust i participaren de l'oració a càrrec del rabí de la comunitat jueva, i guardaren finalment un minut de silenci.