28 de gener 2008

Santa Margalida: Acaba la moratòria urbanística que protegia els béns catalogats des de 2005

Diari de Balears Digital 28-1-2008


Han passat dos anys des del vistiplau inicial del text i el catàleg encara no s'ha aprovat

Imatge:
El catàleg que havia d'anar anit al ple rebaixava el nivell de protecció de l'Escola Graduada
E.BALLESTERO. Sta.Margalida. L'equip de govern de l'Ajuntament de Santa Margalida (PP-CPU) ha decidit retirar de l'ordre del dia del ple d'anit l'aprovació provisional del catàleg de patrimoni històric del municipi davant de les protestes de l'oposició, que denuncia la rebaixa del grau de protecció d'edificis emblemàtics com és el cas de l'Escola Graduada.
Allò que en principi podria semblar una bona notícia es mira amb recel des de l'oposició. Resulta que la moratòria urbanística de dos anys, que afectava els habitatges catalogats des que s'aprovàs inicialment el text del Catàleg de patrimoni l'octubre de 2005, acaba d'expirar. Per aquest motiu, tots aquests immobles queden completament desprotegits fins que s'aprovi definitivament el Catàleg patrimonial i, de moment, no hi ha data per a l'esmentada aprovació.
Així, si els propietaris dels edificis catalogats que no estan protegits per una norma supramunicipal, com pugui ser la declaració de Bé d'Interès Cultural o de Zona Arqueològica, per exemple, decideixen demanar llicència per realitzar obres als seus habitatges, l'Ajuntament de Santa Margalida estarà obligat a concedir-la sempre que compleixi la resta de requisits urbanístics sense tenir en compte la protecció prevista inicialment al catàleg ni la suspensió de llicències vigent fins ara.
Actualment, hi ha en el terme municipal de Santa Margalida uns 90 elements catalogats, molts d'aquests antigues fàbriques molt pròximes al nou sòl urbà i, per tant, sotmeses a una gran pressió urbanística.
Precisament, el grup municipal socialista de Santa Margalida va registrar dijous passat un escrit a l'Ajuntament en el qual recorda que el text pendent d'aprovació provisional del Catàleg de béns patrimonials del municipi rebaixa la protecció de l'edifici de l'Escola Graduada, on actualment es realitza una obra pública per transformar l'antic edifici en un centre multifuncional amb un auditori.
L'obra està quasi enllestida i ha estat finançada amb l'ajuda econòmica del Govern de les Illes Balears a través del fons d'ajuda a la desestacionalització turística de la Conselleria de Medi Ambient.
Els socialistes de Santa Margalida sol·liciten oficialment que s'obri un expedient urbanístic a l'Ajuntament per determinar si les esmentades obres s'ajusten o no a la llicència d'obra. Demanen que es realitzi un informe tècnic i jurídic respecte a la legalitat de les obres en qüestió i un altre sobre la modificació que es pretén introduir al Catàleg de patrimoni històric i artístic. El PSOE es persona a més en l'execució de l'esmentat expedient per ser informat de manera immediata de tots els avenços tècnics.
La transformació de l'Escola Graduada en un centre multifuncional passa per la construcció d'un auditori adossat, que es connecta a través d'un subterrani.