Diari de Balears Digital 14-8-2007
Les dades més antigues sobre la tradició es remunten al segle XIV
M. DÍAZ. Palma. Els voluntaris d’Arca repetiren ahir el ritual que, des de fa quinze anys, compleixen a la parròquia de la Santa Creu de Palma, el muntatge del Llit de la Mare de Deu d’Agost. L’entitat, que fins al pròxim dia 18 exhibeix el seu propi Llit a la seva seu del carrer de la Pau número 5, en el qual es combinen tradició i contemporaneïtat sota la firma de l’artista Amparo Sard, impulsa des de la societat civil un costum lligat a un fet religiós respecte del qual és necessari remuntar-se al segle XIV per trobar les primeres notícies escrites. Conxa Gallego, Margalida Pujol, Alfred Claret, Ferran Barceló i Gabriel Barceló crearen ahir l’escenografia que a l’església de la Santa Creu recordarà l’Assumpció de la Mare de Déu al cel, una tradició que se celebra a la Part Forana, en esglésies de Palma i a la Seu. La feina no resultà fàcil per als voluntaris citats, que arrossegaren el pesat tàlem on reposa la Verge jacent des del museu de la parròquia fins a la nau central d’aquesta.
Gabriel Barceló, vicepresident d’Arca, va explicar l’origen de la tradició i les característiques de la imatge de la Santa Creu. Va ser cap a 1320 que el rei Jaume III va ordenar que el 15 d’agost es realitzàs una processó al Regne de Mallorca. El Llibre dels privilegis recull la seva disposició: «Per la festa de la Mare de Deu processò és fasa». Més tard, el bisbe Berenguer Batle dedicà la Seu a la Verge en el misteri de l’Assumpció i un altre rei, Pere el Cerimoniós, repeteix el mandat del seu predecessor. El llit procedeix de la Cartoixa de Valldemossa, d’on va arribar en el segle XIX després de la desamortització de Mendizabal respecte dels ordes religioses. L’explicació d’aquest fet és que quan els cartoixans arribaren a Mallorca no tenien gaire rendes, raó per la quals s’establí que les recaptacions que s’obtinguessin a l’església de la Santa Creu anassin a parar a mans del prior de la Cartoixa.
Aquest llit és d’estil neoclàssic i hi reposa una imatge de la Mare de Déu Morta datada del segle XVI. Algunes de les seves característiques són: les mans juntes, però entreobertes, perquè hi càpiga un ramet de novia, que aportarà l’empresa anomenada Flors França, perquè parlam, com explicaren els voluntaris, d’«uns casaments místics amb la divinitat»; els costats del mantell són decorats amb àngels, que són els qui la transporten al cel, i va descalça, aspecte que simbolitzava una Verge morta.
A l’església, la iconografia sobre l’Assumpció de la Mare de Déu es completa amb dos quadres que representen aquest episodi i el de la Coronació. En aquests moments, ambdues obres es troben en mal estat i necessiten una restauració, igual que l’escala, ara molt bella i decorada pels voluntaris, que completa el conjunt de l’obra. Envoltava de garlandes de branques, es podrà visitar a l’església aquests pròxims dies.
14 d’agost 2007
Voluntaris d’Arca recreen el Llit de la Mare de Déu de Santa Creu
Etiquetes de comentaris:
ARCA,
ARCA difusió,
Diari de Balears Digital,
Difusió del Patrimoni,
Llits de la Mare de Déu