10 d’agost 2007

Les caputxines exposen per primer pic els «Llits de la Mare de Déu»

Diari de Balears Digital 10-8-2007

MARIANA DÍAZ. Palma. El convent de les Caputxines de Palma celebra la festa de l’Assumpció amb una exposició que s’inaugurarà demà, dia que la comunitat commemora la festivitat de Santa Clara, patrona del convent. La mostra, que girarà entorn del Llit de la Mare de Déu, mostrarà per primera vegada al públic peces del patrimoni del monestir i permetrà obrir un projecte expositiu que continuarà durant els propers estius.
Els documents més antics de Mallorca es refereixen al Llit de la Mare de Déu es remunten a l’Edat Mitjana. En aquella època era tradició que la Seu celebràs una processó amb la imatge de la Verge jacent seguida dels canonges vestits d’apòstols. També les parròquies i els convents s’anaren sumant a la commemoració. Tot això ho demostra una col·lecció de fotografies antigues rescatades de l’oblit, algunes del conegut Jerònim Juan Tous (1906 -1983), que es podran veure a l’església i convent de les Caputxines amb motiu d’aquesta mostra, els comissaris de la qual són els historiadors de l’art Aina Pascual i Jaume Llabrés.
Aquestes imatges i els textos que les acompanyen il·lustren com se celebrava el dia de la Mare de Déu d’Agost en el passat, i els diferents tipus de llit on jeia segons el moment artístic. Les esglésies recreaven el tàlem de la Verge, que reposava damunt una urna, i sobre ell penjava un gran baldaquí —com en el cas de l’església de Sant Jaume, on ja no es munta—, un pal·li o una corona.
També era costum envoltar la imatge d’alfàbrega i de miravedes; la primera, per la bona olor que feia, la segona, per la frescor que hi aportava.
Els artistes artesans que construïen aquests tàlems o llits s’inspiraven en el mobiliari civil de l’època. I l’exposició de llits en miniatura preparada per les Caputxines n’és un bon exemple, sobretot dels estils Carles IV i Imperi, del XIX, com també de l’excel·lent feina de marqueteria. Les peces que s’exposen a partir de dilluns no s’han mostrat mai en públic, perquè eren les que les monges veneraven a les seves habitacions de clausura. El Llit més antic data del sXVIII i ja s’utilitzà en temps de les fundadores del convent, sor Clara Ponce de León i sor Dionísia Bernarda. L’exposició, que patrocina Gesa, estarà oberta fins al pròxim dia 19 i l’horari és de 18.00 a 21.00. L’accés, pel carrer de Jaquotot número 1, és per l’església del monestir, i l’entrada és totalment gratuïta. No obstant això, qui ho desitgi pot deixar una almoina per contribuir a la restauració i al manteniment del convent. D’altra banda, Arca (Associació per a la Revitalització del Centre Antic) organitza unes visites guiades per Palma que inclouen aquesta exposició. El telèfon de contacte per a les reserves és el 971 717754.