18 d’agost 2007

Sóller: Els arqueòlegs prospecten la casa més antiga que hi ha dins el poble

Diari de Balears Digital 18-8-2007

La casa de la Lluna és del segle XV i serà convertida en museu
LL.GARCIA/M.JOY. Sóller. Aquesta setmana ha començat la primera prospecció arqueològica a la casa de la Lluna, situada al carrer del mateix nom i considerada la casa més antiga de les que es conserven a Sóller ja que data del segle XV.El casal pertany al Museu de Sóller que la va rebre per donació de la súbdita nord-americana Shari Herbert Downs. Després d’un litigi amb els familiars d’aquesta persona que es va resoldre favorablement, el Museu es disposa a iniciar la reforma de la casa per destinar-la a finalitats museístiques.
Com és sabut, l’edifici és troba en molt mal estat i el seu interior està totalment apuntalat per la qual cosa, llevat de la façana, la reforma interior haurà de ser integral.És per això que abans de començar les obres el Museu ha sol·licitat permís d’excavació per a la realització d’una prospecció arqueològica. El director de l’excavació és Josep Ensenyat, director del museu i també hi treballa, Manel Calvo, un altre arqueòleg solleric, professor de la UIB, juntament amb estudiants col·laboradors, com el solleric Jaume Deyà.
Les tasques es realitzen al corralet posterior on s’ha procedit a la neteja i a retirar el formigó que cobria el substrat original que data de l’època de la construcció de l’edifici. És per això que els arqueòlegs tenen l’esperança de trobar materials interessants del segle XV i anteriors. Fa uns anys ja es va trobar una alfàbia medieval, in precedent encoratjador pels responsables de l’excavació.
Segons Josep Ensenyat, depenent de les troballes que es puguin realitzar, es decidirà si el material es deixa in situ perquè sigui visible quan la casa estigui rehabilitada o si es trasllada al museu. Tot i això també hi ha la possibilitat de resultats negatius. La casa serà dedicada a una exposició permanent.