Diaride Balears Digital 25-8-2007
La web dedicada a possessions de Mallorca posa a l’abast de tothom informació completa
A.AGÜERA.Palma. A Mallorca s’ha usat el nom de «possessió», com a Catalunya el de «masia», o a Menorca «lloc» per referir-se a aquestes peces claus de l’economia de la part forana. La majoria d’aquestes cases tenen el seu origen en les alqueries àrabs, posteriorment modificades pels conqueridors catalans, i que en el transcórrer dels segles han anat pertanyent a distints nivells de l’aristocràcia. Les possessions mallorquines ocupen un espai en la immensitat d’internet, d’ençà que el 2005 nasqué el portal www.possessionsdemallorca.com. Es tracta d’una web de caràcter altruista que vol donar a conèixer part del valuós patrimnoni històric que hi ha a l’Illa sense sortir de casa.
Actualment a la pàgina s’hi poden visitar virtualment 196 possessions.D’aquestes, les que més destaquen per l’interès que desperten en els usuaris són les possessions de Raixa (Bunyola), Son Marroig (Deià) i Miramar (Valldemossa). Els visitants poden trobar a la web informació valuosa com notes històriques, descripcions artístiques, fotografies, etc. Des de la seva inauguració, aquest espai ha rebut més d’un milió de visites.Així mateix, persones de tot el món s’hi han subscrit, per rebre informació actualitzada relativa a aquestes tradicionals construccions. Pel que fa a l’Estat, els madrilenys encapçalen la llista dels més interessats pel tema a l’Estat espanol.
Aquest projecte inèdit és una iniciativa de l’empresa de divulgació del patrimoni Portal Forà-Dinamització Cultural, amb el suport del Consell de Mallorca. La tasca que desenvolupa ha requerit des del començament la col·laboració d’alguns dels més grans experts en matèria patrimonial de les Illes. Els seus continguts són avalats per l’aportació d’historiadors, arqueòlegs i investigadors de prestigi; Gaspar Valero n’és un d’ells. Per a ell, la novetat principal que pot aportar el contingut històric en aquest format és la idea de dinamisme que comporta perquè no és fixat, com en un llibre, sinó que està exposat a una contínua renovació. Així mateix, l’exhaustiva descripció requerida de les construccions és el fruit d’un intens treball en equip, que a més no és tancat.
Valero destaca l’abast didàctic que pot oferir el portal, ja sigui per a alumnes de batxillerat o de nivells inferiors, perquè els acosta la grandesa i la bellesa d’aquestes comunions entre natura, patrimoni i paisatge, que es poden experimentar passejant entre els seus jardins o miradors. Totes i cadascuna tenen un especial encant ja que totes mostren bocins diferents de la història d’aquesta terra. Algunes són cases museus que ofereixen una imatge de com es vivia a fora vila fa segles. D’altres suposen monogràfics de personatges claus per a Mallorca, com l’Arxiduc o Ramon Llull. Personatges que quedaren lligats a aquests bocins d’història.