28 d’agost 2007

La VIII Jornada Europea de la Cultura Jueva ret homenatge a Jafuda Cresques

Diari de Balears Digital 28-8-2007
Una placa escrita pel pare Llompart acompanyarà l’escultura del cartògraf mallorquí
Els itineraris pel barri jueu de Palma seran una de les activitats de la Jornada.
M.M.RAYÓ. Palma. La inauguració de l’escultura del cartògraf mallorquí Jafuda Cresques (1350?-1427?), realitzada per l’artista argentina instal·lada a Palma Isabel Ballester, serà l’acte central de la VIII Jornada Europea de la Cultura Jueva que se celebrarà a Palma entre dissabte, dia 1, i diumenge, 2 de setembre.
La inauguració tendrà lloc diumenge a les deu del matí a la plaça de les Torres del Temple, lloc on romandrà la peça escultòrica, que ha estat patrocinada per l’Ajuntament de Palma, Arca Llegat Jueu i la Comunitat Jueva de les Illes Balears.
Segons confirmà ahir el president d’Arca Llegat Jueu, Manel Quadreny, l’escultura del cartògraf i fill il·lustre de Palma anirà acompanyada d’una placa commemorativa la llegenda de la qual ha estat escrita pel pare Llompart, reconegut expert en Jafuda Cresques. A aquesta llegenda s’afegiran els escuts de l’Ajuntament de Palma, d’Arca Llegat Jueu, de la Red de Juderías de Espanya i de la Comunitat Jueva de les Illes Balears.
A més de la inauguració de l’escultura de Jafuda Cresques, la vuitena jornada europea de la cultura jueva preveu altres activitats, com el concert de música de Rosa Zaragoza la nit de dissabte al castell de Bellver.
Diumenge, i també en el vessant artístic de la jornada, el pintor mallorquí José Aranda exposarà un quadre en homenatge als Cresques, pel qual s’ha inspirat en l’obra cartogràfica d’aquesta família i, en concret, de Jafuda Cresques. Aranda ja participà en la setena Jornada Europea de la Cultura jueva amb la mostra de pintures titulada Oh, Israel!
El pintor mallorquí, que actualment treballa en una pintura mural que cobrirà les parets de l’església Verge de l’Assumpció de Can Picafort, ha treballat intensament durant els darrers mesos en l’obra que presentarà en el marc de la jornada jueva.
Aquest quadre i les obres de la pintora i escultora Bàrbara Weil s’exposaran diumenge al vestíbul del Teatre Xesc Fortesa. El teatre acollirà també una exposició sobre la figura de l’escriptor Marià Aguiló i Aguiló i portarà a terme la projecció de la pel·lícula Everything is iluminated d’Elijah Wood.
Per altra banda, la jornada permetrà als ciutadans visitar la Sinagoga de Palma, que romandrà oberta al públic durant tot el matí de diumenge. A més, durant tot el dia i en diferents horaris es faran visites guiades als barris jueus medievals de la ciutat. Aquests itineraris es faran en català, castellà, anglès i alemany i sortiran de la plaça de Cort.
Altres actes a destacar en el marc de les jornades són l’exposició i taller de cuina jueva i el mercat jueu. A aquest últim hi col·laboraran diferents establiments de la ciutat.
També la llibreria Embat farà una mostra de llibres de temàtica jueva, que acompanyarà amb l’edició d’un catàleg en el qual figuraran més de 200 obres sota el títol Aproximació als Jueus i conversos a la Corona d’Aragó. Aquesta és la quarta exposició bibliogràfica jueva realitzada per la llibreria, que vol oferir al públic no sols les novetats editorials de l’any, sinó també un tema monogràfic. L’any passat es va dedicar el catàleg a La creació literària i el món jueu.