28 d’agost 2007

Santa Maria. La Comissió 14 d’Abril demana que es retiri la «Creu dels Caiguts»

Proposa que es construeixi un espai verd i per als vianants on ara està ubicat el monument
M.NADAL. Santa Maria. La Comissió 14 d’Abril de Santa Maria mostra el seu desacord amb la decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de la localitat de restaurar el monument de la històrica «Creu dels Caiguts». Per aquesta raó, demana a la institució municipal que retiri el monument en lloc de restaurar-lo i traslladar-lo al cementeri, tal com tenen pensat. Els 24 membres que firmen el comunicat creuen que l’Ajuntament «hauria de fer un acte de valentia com han fet, pràcticament, tots els pobles de Mallorca i treure la «Creu dels Caiguts» i al seu lloc construir un espai verd, per als vianants i agradable on tots els veïns puguem passejar i gaudir del nostre poble».
Des de l’entitat es considera que l’equip de govern de la localitat comet un greu error restaurant el monument per la gran despesa econòmica que suposa «ja que la restauració, a més de l’elevat cost de la mà d’obra, també necessita la intervenció d’un equip de professionals compost per especialistes en la restauració dels edificis i arquitectes i aparelladors». A més, diuen que «traslladar un monument ofensiu no té cap sentit». D’altra banda, també opinen que «el cementeri és un lloc públic i el monument de la Creu dels Caiguts té unes dimensions considerables, que suposen un gran impacte visual des de qualsevol punt de l’indret. Serà com aixecar de nou un símbol feixista i sense cap dubte el monument tindrà més importància de la que té actualment».
Des de la comissió «14 d’Abril» recorden i critiquen que l’Ajuntament de Santa Maria «encara no ha organitzat cap homenatge oficial a les víctimes de la Guerra Civil» i continuen dient que «es tracta d’un monument erigit per unes persones i unes institucions antidemocràtiques». Per aquesta raó consideren que «no és un monument històric, sinó que és un símbol que atempta contra la democràcia i que té un significat actual com són el significat de l’opressió, de la por i de la dictadura».
Des de l’entitat, formada per veïns del municipi i polítics, recorden que hi ha moltes persones i institucions, com l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, que lluiten per mantenir viu el debat que una altra transició és possible i la idea que no hi haurà plena democràcia fins que els organismes oficials reconeguin com a víctimes del franquisme, amb noms i llinatges, tots aquells que moriren per la defensa de la democràcia. Per aquesta raó, entre d’altres, des de la Comissió es mostren en contra de la restauració del monument. Tot i això, diuen que a la Creu dels Caiguts hi ha una placa «dels qui anaren a la guerra forçosament i moriren al bàndol nacional. Nosaltres no ens oposam al fet que la placa amb els noms es traslladi al cementeri, però que no es traslladi juntament amb el monument de la creu».