17 de juliol 2008

Menys massificació a Pere Garau

dBalears.cat 17-7-2008
Surt a concurs el Pla Especial de Reforma Interior del barri, que esponjarà de la zona amb més densitat de població de Palma
Laura Morral .El Pla Especial de Reforma Interior del barri de Pere Garau, que estarà redactat per març de 2009, té com a objectiu essencial rebaixar la densitat poblacional d’aquesta zona que abasta una extensió de 68 hectàrees. La barriada amb gairebé 27.000 habitants és la més massificada de Palma i la que pateix més descompensació d’equipaments i serveis respecte del seu nombre d’habitants.
A l’entorn d’aquest sector, delimitat pels carrers Aragó, Josep Darder, Reis Catòlics i Manacor s’acumula una densitat de 395 habitants per hectàrea amb una elevada proporció d’immigrants, el 31% de la població total que hi resideix.
L’esponjament de la zona mitjançant la creació de zones verdes públiques i privades, és un dels requisits que consten en el plec de condicions del concurs d’idees per a la redacció d’aquest PERI que s’aprovà ahir en Junta de Govern, un any després que la batlessa, Aina Calvo, fes públic l’anunci d’aquesta reforma.
L’Ajuntament i la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques presentaren ahir la convocatòria d’aquest concurs de reforma, que només per a la redacció del projecte rebrà un pressupost de 600.000 euros –sufragats a parts iguals per l’Ajuntament i la Conselleria. La regidora d’Urbanisme, Yolanda Garví assegurà que la proposta guanyadora haurà de plantejar no només una "intervenció urbanística al barri, sinó també socioeconòmica".
L’Ajuntament ha elaborat un diagnòstic sobre la realitat actual d’aquesta zona que reflecteix els dèficits i les mancances que pateix en equipaments, serveis i espais públics, així com també els problemes per aparcar i la necessitat de conservació del patrimoni. Per això, les actuacions que han de proposar els concursants tindran com a finalitat la rehabilitació, reconstrucció i reestructuració del barri, i l’adequació dels edificis. Així, s’hi crearan noves zones d’aparcament, es millorarà el sistema de transport públic, es faran les operacions d’esponjament. El PERI haurà de definir l’ordenació urbanística dels eixos cívics dels carrers Aragó, Josep Darder, Reis Catòlics i Manacor.
La data límit per presentar les propostes és 60 dies naturals després de la publicació al BOIB, 30 dies al BOE i 52 dies de l’anunci en el Diari Oficial de la Unió Europea. Després de la presentació dels projectes, es realitzarà la valoració per part del jurat de manera que per novembre hi haurà un avançament del PERI i quatre mesos més tard, segons Garví, ja estarà enllestida la redacció completa.