02 de juliol 2008

La Finca de Raixa s'obrirà al públic com a centre d'estudis mediambientals a partir de setembre

dBalears.cat 2-7-2008
La Fundació Biodiversitat, l'Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell de Mallorca col·laboraran en la posada en marxa del Projecte de Restauració dels jardins històrics de la Finca Raixa, en el municipi de Bunyola, una de les possessions més emblemàtiques de l'illa de Mallorca, perquè puguin realitzar-se visites guiades. Està previst que la finca s'obri al públic el setembre.
Així va quedar recollit avui al conveni subscrit entre la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, el president del Patronat de la Fundació Biodiversitat, Josep Puxeu, i la rectora de l'UIB, Montserrat Casas, i es va comptar amb la presència de la Ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa. Per a la posada en marxa del projecte, la Fundació i l'Universitat aportaran un total de 137.000 euros, mentre que el Consell -copropietari de la possessió- en facilitarà el suport tècnic.
Després de la firma del conveni, Armengol va explicar que aquestes tasques de renovació dels jardins seran dutes a terme per les persones que treballen en el projecte de reinserció social i laboral Oxígeno. A més, Armengol va apuntar que s'“espera” que s'obri al públic a partir del pròxim mes de setembre.
Sobre això, la presidenta del Consell va sostenir que es va escollir la finca Raixa per tractar-se d'un dels “béns patrimonials més importants” de l'illa, ja que a causa de la seva trajectòria històrica, pel seu pes sentimental -en la consciència mallorquina-, i per la seva bellesa del seu conjunt arquitectònic i paisatgístic, era “necessari” que pogués estar oberta al públic.
Així mateix, Armengol va apuntar que “és un orgull” poder recuperar i convertir Raixa en un centre d'estudis mediambientals de “referència”. Així, va destacar que es tractarà d'un espai en el qual conviuran un component paisatgístic, que promogui les visites a la finca; un component de gestió, que permeti instal·lar un centre d'interpretació de la naturalesa; un d'acadèmic, amb la presència d'empreses que desitgin tenir les seves seus en aquesta localització.
Per la seva part, la rectora de l'UIB va explicar que per la seva ubicació “privilegiada” a la Serra de Tramuntana”, Raixa s'ha convertit en un dels “valors més importants de Mallorca, i de l'arxipèlag. Així mateix, Casas va posar èmfasi que és “molt important” anar recuperant els jardins més importants de l'illa, “com és aquest cas”, ja que ajuda a singularitzar Mallorca com “principal destinació turística”.
Finalment, el president del Patronat de la Fundació Biodiversitat va destacar el paper “destacat” de les administracions públiques per fer que Raixa es converteixi en un referent per als ciutadans de Mallorca, i dels visitants que l'illa rep al llarg de l'any. La Fundacion biodiversitat aportarà 95.900 i l'UIB 41.100.