13 de juliol 2008

L'Alzina torna a la mar

dBalears.cat 13-7-2008

L’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca aconsegueix que l’emblemàtica embarcació torni a solcar el Mediterrani després de quatre anys de restauració i de remodelació inintermitent

La vida d’una dona no és fàcil, i meny encara si ets un vell llaüt dels anys quaranta. L’Alzina n’ha vist de tots colors durant la seva vida, les millors postes de sol de l’Illa i les pitjors tempestes. És veritat que els anys atorguen saviesa, i d’això l’Alzina, en sap molt; però també deixen marca. Qui no ha desitjat algun cop tenir l’experiència dels avis i l’aspecte físic dels joves? Doncs aquest punt, impensable per als humans (almenys legalment) és a l’abast d’aquesta embarcació.
Ha costat, ha estat un procés dur i dolorós, però finalment ho han aconseguit. Han estat quatre anys de restauració i de reconstrucció, de feina i de suor per part dels mestres i aprenents del Taller dels Mestres d’Aixa, però tant de treball té ara la seva recompensa i per fi, ahir vespre a l’Arenal, l’Alzina es vestí de gala per presidir l’acte de presentació. En ell es pogué apreciar la bellesa i la saviesa unides en una peça.
La barca fou dissenyada pel mestre d’aixa Miquel Rosselló Tarrassa, el Pollencí; té 8,45 metres d’eslora i 2,80 de màniga i ja va ser restaurada i exposada a l’Expo de Sevilla al 1992, però en finalitzar la mostra es va enfonsar a l’Estanyol. Per aquest motiu, la degradació que ha patit ha estat molt forta i han estat necessaris quatre anys més per poder tornar-la al seu estat original.
L’associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca adquirí fa quatre anys dues embarcacions emblemàtiques: L’Alzina i el Port Blau. El seu primer objectiu va ser restaurar-les com més aviat millor, però els desitjos no sempre es poden complir. I així com l’Alzina s’ha anat obrint pas entre les dificultats, en part gràcies a la seva condició d’embarcació d’esbarjo, el Port Blau no ha patit la mateixa sort, ja que un vaixell pesquer ha de superar més obstacles. Però els esforços continuen, i Hortensia Blanco, de l’Associació d’Amics del Museu Marítim, assenyalà que el pròxim vaixell que entrarà al taller serà el Port Blau.
Actualment, el Taller dels Mestres d’Aixa està en plena restauració de La Polar, un altre llaüt cedit per l’Ajuntament de Pollença en virtut d’un conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca.
El mes de febrer passat l’Alzina aconseguí el títol de Bé d’Interès Cultural i amb això ha pogut assolir un lloc en el panorama turístic i dins el patrimoni marítim de la nostra contrada. La restauració ha estat possible gràcies a la col·laboració d’institucions i d’empreses entre les que figuren els tallers Rigo Vidal (Campos) i el Consell.
El futur d’aquesta lloba de la mar és el de "barca museu" al Club Nàutic de l’Arenal, ja que és un exponent representatiu de les nostres embarcacions tradicionals i participarà en esdeveniment culturals i actuarà d’escola taller.