30 de juliol 2008

“El castell és nostre”

dBalears.cat 31-7-2008

Ordinas troba “absurd” que ara es posi en dubte la propietat del castell d’Alaró, després de 123 anys de titularitat privada
Núria Martí. La capsa del trons s’obrí dissabte dematí amb la publicació en la premsa d’uns documents, datats de 1969, que acreditaven que el castell d’Araló era propietat de l’Estat. Aquesta notícia n’agafà per sorpresa els propietaris actuals, la família Ordinas que s’afanyà a demostrar, documents en mà, la verecitat de la informació. "El castell d’Alaró, llevat de l’oratori, és de titularitat privada des de 1885, moment en què l’Estat el tragué a subhasta pública, tal com quedà inscrit en el Registre de la propietat número 2 d’Inca", afirmava ahir el fill del propietari, Miquel Àngel Ordinas.
De fet, inicialment, tal com es constata en documents datats de 1811, aquesta fortificació era propietat de l’Ajuntament d’Alaró. L’any 1855, arran de la Llei de desamortització, la finca passà a mans de l’Estat, que al cap de 30 obrí una subhasta pública per a l’adjudicació de tot el castell (incloses les muralles i la cova de Sant Antoni) i excloent-ne l’oratori. "D’aquesta subhasta, el castell (i sempre amb l’excepció de l’oratori) passà a ser propietat de Pere Josep Sampol i, des de llavors, ja sigui per herència o per compravenda, ha passat per nou propietaris fins que, l’any 1996, arribà a mans de Llorenç Ordinas, el propietari actual", afegí el seu fill. De fet, troba "absurd" que ara, "123 anys després d’aquella subhasta, m’al·leguin que un document intern, firmat l’any 1969 i sense gens de valor jurídic, prevalgui per sobre del registre de la propietat. Si és així, ja poden tancar demà mateix tots els registres de l’Estat".
En demanar-li quin interès poden tenir el Consell de Mallorca i l’Ajuntament d’Alaró a remoure aquests documents, Ordinas es referí a la demanda que actualment es tramita en relació amb la propietat de la taverneta i de l’obra nova. "Això només em demostra com estan de nerviosos després de la nostra demanda, en la qual reclamam els edificis que hi ha al nostre territori i que actualment estan ocupats i són d’ús públic del Consell Insular i de l’Ajuntament d’Alaró".
Ordinas volgué aclarir la seva voluntat de col·laborar amb les institucions, però demanà "respecte" i "informació" sobre totes les activitats que s’hi duguin a terme. "El problema —diu— és que hi ha molts de polítics que no volen entendre que el castell és de titularitat privada i que, per fer-hi el que sigui, es necessita el permís del propietari".