23 de juliol 2008

Cases museu: activitat a mig gas

dBalears.cat 23-7-2008
Després de nou anys en funcionament, la casa museu Llorenç Villalonga és l’única que es manté activa, mentre que la del pare Ginard sols realitzà 3 activitats el 2007
Francesca Marí .La dinamització de les cases museu està entre les declaracions d’intencions del Consell de Mallorca per a aquesta legislatura. Així mateix, han passat dotze mesos d’ençà de la constitució de l’òrgan insular i l’activitat a les tres cases museu ha estat més aviat minsa. La casa Llorenç Villalonga a Binissalem és l’única que manté viu l’esperit, encara que l’any passat davallà tant en nombre d’activitats com de públic.
El maig de 1999, la casa de l’il·lustre escriptor obrí les portes al públic enmig d’una gran expectació. Des de llavors ençà el centre ha patit diverses sotragades, encara que la normalitat hi retornà per abril de 2007, quan es "reinaugurà" després d’unes reformes necessàries.
Tot i les obres, els actes no cessaren a la casa museu, encara que no es realitzaren algunes activitats com la convocatòria de la III Beca d’investigació Llorenç Villalonga. En total, i durant 2007, devers 650 persones passaren pel centre en les onze activitats que s’hi dugueren a terme, sobretot musicals i escèniques.
La xifra no té punt de comparació amb les 6.096 visites o els 2.671 usuris que durant el mateix període registrà la Fundació Palau i Fabra, una entitat de característiques ben semblants a la Villalonga però que només té cinc anys d’història. Així mateix, les dades contrasten amb les que ens oferiren ahir des de la Fundació Josep Pla, on també l’any passat realitzaren 61 activitats culturals i reberen 2.107 visitants.
Les nostres cases museu són ben enfora d’assolir aquesta afluència de visitants que és signe de participació ja ben consolidada.
La situació, però, encara pot arribar a ser més preocupant si parlama de la casa del pare Ginard a Sant Joan. El centre, que té per objectiu fomentar l’estudi i la difusió de l’obra i la personalitat literària del reconegut folklorista, només realitzà tres activitats durant el 2007 (un concert, un taller de màscares i un recital), cap d’elles relacionada amb la cultura popular.
Així mateix, cal destacar que les dades han millorat força des de principi d’any, ja que han passat 249 persones per les vuit activitats culturals que de moment s’hi han realitzat. En tot cas, s’hi troben a faltar propostes dedicades a l’estudi i a la investigació.
Una situació que, segons el director insular de Cultura, Maties Garcies, canviarà d’aquí als propers mesos de tardor quan "iniciarem una etapa nova", destacà. Un període, per cert, al capdavant del qual es troba Carme Castells.
Però si l’escomesa és complicada per a aquestes dues cases museus, encara és més difícil per a la casa de l’enyorat Blai Bonet, al carrer de Palma núm. 74 de Santanyí. El Consell adquirí la casa del poeta el 2002 i encara avui roman tancada. Segons Garcies,"el Patronat ja ha provat de fer la convocatòria pública per als projectes de restauració". Encara haurem d’esperar un temps per poder entrar-hi.