30 de juliol 2008

Ruberts ja és BIC

dBalears.cat 30-7-2008
El Consell de Mallorca aprovà ahir la protecció del petit llogaret amb la figura de Bé d’Interès Cultural
Maria Nadal. Després de nou anys de lluita per part dels veïns de Ruberts, a la fi ahir el Consell de Mallorca va aprovar la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) amb la categoria de conjunt històric del petit llogaret, en el terme municipal de Sencelles. D’aquesta manera, "es garanteix la continuïtat de la tipologia del petit nucli urbà", manifestà ahir Gabriel Torrens, un dels habitants que fa nou anys que treballa per aconseguir la protecció del seu poble.

Des de l’Ajuntament de Sencelles també el seu batle, Joan Carles Verd, es mostrà satisfet de la resolució del Consell. Cal recordar que a principi d’any, l’Ajuntament va demanar que la institució insular agilitzàs tots els tràmits necessaris per protegir el petit nucli urbà. Igual que la dels veïns, la finalitat de l’Ajuntament era evitar-hi la construcció dels polèmics adossats, l’obra dels quals està paralitzada.

Sobre això, Verd (UM) va explicar ahir que "amb la nova protecció de Ruberts hem d’estudiar si, finalment, les obres continuen endavant o l’Ajuntament adquireix el solar per destinar-lo a finalitats socials". El que sí que va voler aclarir el batle és que "si al final s’arriba a un acord entre la promotora i els veïns per acabar les edificacions, el Consistori no permetrà més creixement urbanístic del permès per la figura de protecció en el llogaret".

Ara, gràcies a la declaració de BIC, el Consell de Mallorca avisa que la figura de protecció no impedeix futures intervencions urbanístiques "si aquestes no alteren els valors que han motivat la protecció de l’indret". D’aquesta manera, des de la institució insular destaquen el "gran atractiu i els importants valors paisatgístics de la zona".

Cal recordar que els veïns de Ruberts començaren a mobilitzar-se després de l’inici de les obres de quatre habitatges a l’entrada del poble. Des de llavors no han aturat de demanar la protecció de la zona i expressen que "hem aconseguit el suport de diferents entitats de Mallorca que ens han ajudat a aconseguir fins 4.000 firmes en tots aquests anys per tal d’evitar la destrucció de Ruberts. Ara sabem que el poble continuarà amb la seva tipologia".