24 de juliol 2008

Definint 15 hectàrees d’història

dBalears.cat 24-6-2008
A les excavaciones d’enguany a Pol·lèntia s’han trobat nous murs romans i tombes, a més de monedes
Maria Nadal. Un estiu més, uns vint estudiants arribats d’arreu d’Europa treballen a la ciutat romana de Pol·lèntia sota l’atenta mirada de la codirectora de les excavacions, Margalida Orfila. Tot i que enguany no hi ha hagut grans troballes, els joves continuen amb l’excavació i han ampliat la prospecció a una àrea de pas o plaça situada davant el fòrum i a l’antiga necròpolis, que es començà a excavar fa uns quatre anys.

Amb les noves excavacions, els joves arqueòlegs han trobat més tombes i diverses estructures d’edificis, a banda d’una petita clau d’aliatge possiblement d’un cofre i nombroses monedes de l’època romana.

Un altre dels encarregats de l’excavació, Miquel Àngel Sastre, explicà ahir que "enguany hem obert un nou quadre per veure la continuació de l’estructura de la necròpolis". Sastre manifestà que "només traient la capa superficial ja hem descobert la continuació de múltiples murs romans i ens començam a fer una idea de l’antiga ciutat romana". A part de l’estructura de la ciutat, "també hem trobat noves tombes que segurament són de l’època posterior a la romana, i ara ens centram a buidar els retalls per poder iniciar l’excavació pròpiament dita dels murs".

D’altra banda, Miquel Àngel Sastre també digué que "durant els segles XVIII i XIX es plantaren molts ametlers a la zona de Pol·lèntia que han provocat retalls als antics murs. Per aquesta raó, primer hem d’excavar els retalls moderns per després centrar-nos en les tombes i les parets".

Tot i que des del 1957 les excavacions arqueològiques a la ciutat romana de Pol·lèntia, a Alcúdia, s’han succeït any rere any, "encara queda el 90 per cent de la ciutat per descobrir", digué Sastre. Tot i així, les restes arqueològiques són un reclam per a turistes i veïns del municipi, per la qual cosa ahir s’organitzà una jornada de portes obertes en què Margalida Orfila explicà tots els detalls de la ciutat romana als atents visitants.

Com sempre, Orfila començà l’explicació per l’àrea de la Portella per prosseguir la visita fins a arribar a la zona d’excavacions. A la visita també assistiren el batle d’Alcúdia, Miquel Ferrer; la regidora de Patrimoni, Margalida Jaume; i el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. Durant l’acte, Jaume volgué destacar que "enguany hem començat amb la nova senyalització de la zona arqueològica amb gran panells informatius. A més, s’han editat uns fullets en distints idiomes que es lliuren als visitants".

Per part seva, Gabriel Cerdà manifestà que "des del Consell de Mallorca tenim la finalitat de contribuir a millorar la zona arqueològica per aconseguir poder mostrar el jaciment de Pol·lèntia com un dels més importants de Mallorca". Així mateix, el director insular de Patrimoni del Consell volgué refermar "el nostre compromís per millorar la part financera de la iniciativa per tal que el Consorci pugui disposar de més recursos per excavar part de la nostra història".