Diari de Balears Digital 29-2-2008
Les cartes portolanes es presentaren ahir a Palma
A.MATEU. Palma. El llibre Les cartes portolanes: la representació medieval d'una mar solcada, de l'historiador Ramon J. Pujades, de la Universitat de València, mostra alguns d'aquells mapes dels segles XIII, XIV i XV que feren possible la navegació als mercaders de l'època.
Es tracta d'un recull de més de 330 cartografies en què apareixen les Illes Balears. Constitueixen els primers mapes del litoral europeu mediterrani i africà realitzats a escala. En aquesta obra, que ha estat editada per la Fundació Bartolomé March, l'Institut Europeu de la Mediterrània, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Institut Cartogràfic de Catalunya, hi apareixen alguns dels treballs que feren els cèlebres cartògrafs mallorquins Abraham i Jafudà Cresques.
Una carta portolana, com diu el seu nom, es tracta d'una representació gràfica en què apareixen les ciutats que tenen port, en aquest cas ubicades a la Mediterrània. Tanmateix, aquest llibre no és un simple mostrari de les cartes. El seu autor, Ramon J. Pujades, en treu unes conclusions. Així s'ha pogut comprovar com els avanços cartogràfics feren possible l'expansió comercial a través de la mar. El llibre també inclou, però, qüestions estètiques com és el cas de les il·lustracions que adornen aquests mapes i la seva evolució estilística.
D'aquesta manera, s'hi ha pogut observar les diferents representacions de la figura del cameller que tradicionalment es pintava sobre l'Alger o de la figura de l'elefant en el cas d'Egipte. Altres cops eren representacions de monarques. El més cèlebre i de més vigència fou el del rei de Mali, que es representava negre.Per recopilar tot aquest material gràfic, l'autor ha hagut de recórrer durant quinze anys arxius i biblioteques d'arreu d'Europa. Una gran part de la cartografia mallorquina es troba a la Biblioteca Nacional de París. Altres es trobaven a l'arxiu de Lió. També hi apareixen, però, mapes d'origen italià, com són els venecians.
L'obra fou presentada ahir a Palma pel conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, i per Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.