Diari de Balears Digital 11-2-2008
Les xifres d'Inestur denoten una major afluència de públic autòcton, el qual s'aprofita d'aquests serveis per conèixer Palma un poc millor
ANDREU MIR GUAL. Palma.Ara ja fa uns anys, el Govern de les Illes Balears -per mitjà de la seva Conselleria de Turisme i de l'Institut d'Estratègia Turística- posà en marxa una iniciativa innovadora, la qual es presentà com a Itineraris culturals.
La filosofia d'aquesta proposta era la de fer front a dues de les obsessions que han fet ombra a la política balear durant els darrers lustres. D'una banda, hi havia una intenció de suavitzar la problemàtica crònica de l'estacionalitat turística i, en segon lloc, també s'esperava projectar els valors de la cultura insular com a producte diferencial enmig d'un món cada cop més globalitzat.
En aquest sentit, durant la legislatura del primer Pacte de Progrés (1999-2003) l'Executiu autonòmic tragué, per als ciutadans i visitants de Palma, un paquet de serveis encaminats a difondre la riquesa patrimonial de la ciutat, tot a partir d'un catàleg d'itineraris arreu dels carrers i les places del centre històric. L'èxit del projecte ha permès que aquests recorreguts urbans hagin resistit a diversos canvis de Govern autonòmic. S'ha de remarcar, idò, que si l'any 2003 els participants en aquestes rutes foren 3.697, la xifra de l'any passat se situà entorn dels 14.000.
Normalment, es tracta de circuits guiats amb un cost de devers 10 euros i una durada de prop de dues hores, encara que tot depèn de l'opció triada. Endemés, és interessant saber que les rutes presenten horaris flexibles, amb grups que no solen superar els trenta-cinc integrants i que, en tot cas, es poden seguir en diferents idiomes, com ara català, anglès, alemany o castellà.
Si haguéssim de traçar un perfil del visitant que aprofita aquests serveis, evidentment hauríem de fer esment dels fluxos de població turística que ens visiten de manera assídua.
La major part dels usuaris són persones alemanyes o angleses que, aprofitant la visita de la ciutat, intenten conèixer-la millor a partir d'aquests circuits. A més a més, i tal com ens ho corroboren alguns dels tècnics implicats, existeix un nombre significatiu de residents estrangers que acudeixen a aquestes sessions, per tal de fer una passa cap endavant en el seu intent d'assolir un grau major d'integració en la realitat històrica de Mallorca.
Tot i tractar-se d'un projecte posat en marxa per la Conselleria de Turisme, per tal d'aconseguir majors quotes de diversificació turística, els Itineraris culturals es converteixen en un servei totalment obert al públic local. Amb la qual cosa, i de manera progressiva, també els mallorquins i mallorquines mateixos s'han anat incorporant a aquestes profitoses caminades pels carrers de Ciutat. Tant si parlam d'autòctons com si ho fem d'estrangers, es tracta de persones ja adultes de més de 35 anys -tot i que algunes vegades també hi participen joves-, i que demanen aquests serveis pels mesos d'hivern, tardor i primavera.
Durant la preparació d'aquesta temptativa, es va preveure el disseny de dos itineraris diferents: l'anomenat Circuit Ciutat i mar i el recorregut arreu del convent de les monges caputxines. A hores d'ara, el ventall de propostes ha variat de manera notòria, encara que en aquest catàleg es mantenen aquestes dues visites inicials. Tot i això, a mesura que han passat els anys, han anat apareixent rutes noves per Ciutat.
Una de les persones integrades en aquest projecte, Catalina de Miguel, confirmava que «d'entre totes, l'alternativa més sol·licitada és de ben segur la de Palma monumental ja que, per exemple, va tenir prop de 5.000 visitants l'any 2006». Es tracta d'un trajecte iniciat a la plaça de Cort i que, després d'aturar-se en indrets com la Seu, la Llonja o el Consolat de la Mar, acaba a la plaça de la Porta de Santa Catalina, tot amb l'objectiu de detallar al públic els passats romà, musulmà i cristià de la ciutat.
Una altra opció suggestiva és la que fa referència al call o barri jueu de Ciutat. La ruta comença de nou a la plaça de Cort i arriba al carrer de les Monges, tot passant pel carrer de la Portella, el de Monti-sion o el del Call. D'aquesta manera, s'ofereix una bona possibilitat de conèixer de primera mà els detalls que donaren cos a aquesta barriada medieval mallorquina, on se situaren elements tan peculiars com ara sinagogues o escoles hebraiques. Encara que, si avançam en el temps, apreciam com el modernisme també té cabuda en aquesta iniciativa. Així, edificis com el de Can Casasayas, Can Forteza Rei o el mateix Gran Hotel, formen part d'un circuit interessant que ens permet percebre les línies mestres sobre les quals es construí aquest corrent estètic de principis del segle XX.
La proposta de l'Inestur s'acaba d'arrodonir amb un cinquè itinerari, anomenat Tradició i modernitat. En aquest cas, els visitants transiten arreu de la barriada palmesana de Santa Eulàlia, on se'ls mostra el caràcter que els ancestrals gremis imprimiren a aquest aplec de carrerons i de placetes. El recorregut es fa ressò d'alguns dels oficis que més pes hi tingueren des de temps medievals: ollers, corders, sabaters, moliners o esparters, entre d'altres.
Finalment, no podríem cloure aquesta volta fora remarcar l'existència d'un passeig prou peculiar. Ens referim a les passejades guiades per a gent que conviu diàriament amb diferents discapacitats i que té l'oportunitat de conèixer la ciutat per mitjà d'itineraris adaptats a les seves necessitats. Així, ja han estat moltes les persones que s'han interessat per aquestes activitats, que els permeten tenir una visió més propera de la realitat que les envolta.