17 de febrer 2008

Patrimoni Històric del Consell analitzarà demà la ruptura dels vidres a la Seu

Diari de Balears Digital 17-2-2008
Les reaccions apunten que no es torni a celebrar més l'aTIAfoc devora la catedral
Imatge: Vidres i morters que caigueren divendres de la rosassa major.

M.DIAZ. Palma. Els inspectors de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca acudiran demà dilluns a la Catedral per analitzar sobre el terreny perquè dijous passat devers les 11.00 hores, com publicà ahir aquest diari, es van desprendre vidres de la rosassa major de la Seu, que van caure sobre les escales de l'altar des d'una altura de 40 metres. Així ho confirmà Biel Cerdá, director insular de Patrimoni, després de llegir la notícia.
Encara que fins que no es confirmin els informes, que s'emetran sobre l'esdeveniment, no es pot relacionar que l'aTIAfoc del passat dia de Sant Sebastià hagi tingut res a veure amb l'esdeveniment, cal recordar que els decibels mesurats aquella nit per la Patrulla Verda de la Policia Local van arribar fins a una potència de 111 i 113, quan l'aparellador diocesà, Bartomeu Bennassar, havia recomanat que no superassin els 78.
Cerdà va afegir la «voluntat» del seu departament, que va ser el que va autoritzar la celebració de l'ATIAfoc, d'«elaborar un estudi», que avaluï les possibilitats de realitzar actes o activitats al voltant de la Seu.
Eberhard Grosske, tinent de batle de Participació Ciutadana de Cort, departament que va organitzar les festes i l'aTIAfoc, va comentar ahir a aquest diari que «farà falta que un informe vinculi de manera clara el que ha passat i, de moment, a l'Ajuntament, no li toca pronunciar-se». Respecte a la idoneïtat de mantenir l'espectacle piromusical al costat de la Seu el 2008, Grosske va apuntar que es «veurà» en el pla director de festes que s'elaborarà.
Des de la passada Guerra Civil espanyola, quan l'ona expansiva d'una bomba va ocasionar la ruptura d'alguns vidres de la rosassa major, mai no havia tornat a succeir fins dijous passat, segons recordaven ahir des de l'Ajuntament. I abans de la Guerra Civil, s'havien trencat en dues ocasions a causa d'«una tempesta i d'un llamp».
La rosassa, que té un diàmetre de 12'20 metres, és un disseny del segle XIV, encara que els vidres no són originals de l'esmentada època. «Ara cal veure què fem per assegurar els vidres que queden i que no es repeteixi el que ha passat», apuntaven des del capítol de la Seu.
Què pensen els experts en patrimoni sobre el que ha ocorregut? Mercé Gambús, historiadora de l'art de l'Universitat de les Illes, assenyalava: «Vaig tenir accés a un informe elaborat pels arquitectes italians que treballaven amb Constantino Ruggeri, en el qual argumentaven que hi ha un problema de conservació general dels vitralls de la Seu, que són de diferents èpoques i no tots tenen vidre de seguretat. Allò que hauria d'existir és un estudi actual de l'estat de conservació». En concret, manquen d'aquest vidre de seguretat, la rosassa major i els de la Capella Reial. «Sotmesos a qualsevol tipus de contratemps és molt probable que sofreixin, perquè són materials fràgils».
Luis Corral, president del Col·legi d'Arquitectes de Balears, va apuntar la necessitat de prendre «totes les precaucions més que necessàries» i «totes les garanties» abans de fer qualsevol esdeveniment al costat de la Seu, va assenyalar que hi ha d'haver «estudis previs, proves científiques» i que «els professionals diran fins on es pot arribar». Per la seva part, Federic Climent, president de la Demarcació Mallorca de l'esmentada entitat, apunta que resultarà «difícil» saber si l'aTIAfoc va ser el causant de la ruptura dels vidres, «però no es pot descartar, si hi va haver vibracions fortes poden haver influït».
Des d'ARCA, el seu secretari, Joan Pascual, va comentar rotund «ni ho somiïn» davant de la possibilitat de cap altre aTIAfoc a la Catedral. Pasqual va apuntar que «s'actua amb molta frivolitat amb una cosa tan emblemàtica com la Catedral, que surt a totes les enciclopèdies del món; tots pequen, les autoritats i l'Ajuntament, per omissió o per falta de cura suficient». Per Pasqual, «Grosske actua com a José María Rodríguez quan utilitza la Catedral i el patrimoni per a les seves finalitats».
La ruptura de la rosassa «confirma», per al PP, «la nostra actitud», deia ahir el regidor Rafael Durán, que s'havia manifestat contrari a la celebració de l'aTIAfoc, dissenyat per Cort, i va recordar que «hem presentat una proposta al ple del pròxim dia 25 perquè l'Ajuntament no torni a autoritzar cap espectacle pirotècnic a la Seu.