23 de febrer 2008

Arca, el Patronat Obrer, Rafel Nadal i Robert Graves, Medalles d'Or d'enguany

Diari de Balears Digital 23-2-2008

El Consell de Govern aprova les màximes distincions de la Comunitat Autònoma amb motiu del Dia de les Illes Balears
MEDALLA D'OR
La institució de la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la més alta distinció que concedeix el Govern, obeeix a la voluntat d'homenatjar els ciutadans il·lustres de les Illes Balears i de reconèixer-los públicament els mèrits en què han excel·lit, com també al desig d'enaltir tots els valors que els han caracteritzat, l'actitud de servei a la nostra terra des dels llocs més diversos, l'estimació que hi han sentit i la contribució, conscient o inconscient, que han fet en el procés de redreçament cultural, social o polític de les nostres illes.
ARCA
Associació per a la Revitalització dels Centres Antics
Medalla d'Or en reconeixement als seus vint anys d'èxits en matèria de conservació del patrimoni històric, sempre aconseguits des de la convicció que la iniciativa ciutadana és necessària en una societat moderna i democràtica. Per la seva feina a favor de la protecció dels edificis, els monuments i els seus entorns, i pel seu esperit col·laborador i receptiu.
PATRONAT OBRER
Fundació Patronat Obrer
de Sant Josep
Medall d'Or en reconeixement a tot un segle de compromís amb les necessitats dels segments menys afavorits de la nostra societat, des que el 12 de maig de 1907 fou fundat pel jesuïta pollencí Guillem Vives. Per la seva capacitat d'entendre el signe del temps, combatent la pobresa o l'exclusió social, independentment de la forma que adoptin en cada moment.
RAFEL NADAL PARERA
Esportista
Medalla d'Or en reconeixement a la seva condició d'absoluta estrella mundial del tennis, en virtut de la segona posició al rànquing de l'ATP que ocupa des de fa tres anys, però també per la seva magnètica personalitat, propera i sensibilitzada amb el valor exemplar de l'esport d'elit. Per la seva extensíssima nòmina de títols conquerits, molt especialment els seus tres Roland Garros consecutius.
ROBERT GRAVES
Escriptor
Medalla d'Or en reconeixement a la seva intensa i generosa vinculació a les Illes Balears fins a la seva mort als anys vuitanta, en concret al poble de Deià, el qual es convertí amb la seva presència en un referent mundial per al món de la cultura. Per l'excel·lència de la seva poesia i la popularitat de les seves narracions, com ara Jo, Claudi, i per haver demostrat sempre un impecable respecte per la nostra cultura.

PREMI RAMON LLULL
Aquesta distinció té com a finalitat honorar les persones naturals o jurídiques que hagin destacat en els serveis prestats a les Illes Balears i distingir-ne els mèrits en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d'investigació, d'ensenyament i lingüístic. L'objectiu és premiar la tasca individual o col·lectiva que aquestes persones hagin dut a terme l'any anterior en els àmbits indicats abans. L'atorgament s'ha de fer per decret, amb la deliberació prèvia del Consell de Govern.
ANTONI OBRADOR I ADROVER
Metge i activista cultural
Premi Ramon Llull en reconeixement pòstum al seu inexhaurible entusiasme en els àmbits de la medicina i de la cultura. Va ser cap del Servei de Digestiu i director gerent de l'hospital universitari de Son Dureta, professor al Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB, president de l'Acadèmia Mèdica Balear i membre de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. A més, dugué a terme una tasca ingent de divulgació de la llengua i la cultura catalanes, que el va fer participar, per exemple, en la primera campanya de mallorquí l'any 1973.
TONI ROIG I SIERRA
Músic
Premi Ramon Llull en reconeixement pòstum a una dilatada trajectòria musical com a cantant, guitarrista i compositor, closa l'any 2007 amb la publicació del disc Temps de revolta. Arrelat a la cultura popular de les nostres illes, i particularment a la de Mallorca, va fundar els grups La Revetlla de Sant Antoni, Música Nostra i Al-Mayurqa. Excel·lí en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.
CONCEPCIÓ BALBOA BUIKA «Conxa Buika»
Cantant
Premi Ramon Llull en reconeixement a la seva extraordinària capacitat per transformar la seva intensa i original trajectòria vital en la font d'una música mestissa i plena d'energia. Per l'èxit de Mi niña Lola i de tota la seva producció musical, basada en una idea de llibertat que està estretament lligada a la seva infantesa palmesana i que expressa la convivència amb cultures i races de tota mena.
CORS DE LA FUNDACIÓ
TEATRE PRINCIPAL
DE PALMA

Premi Ramon Llull en reconeixement als seus vint-i-cinc anys d'existència, temps en què s'ha convertit en una de les majors referències musicals de les Illes Balears, tant per les vint-i-una temporades d'òpera i sarsuela com per les actuacions arreu del món, les col·laboracions amb l'Orquestra Simfònica de Balears o per l'enregistrament de les creacions de diversos autors de les Illes. Per l'excel·lència artística dels molts cantaires que han passat pel cor i les seves tres filials.
ELIES TORRES I TUR
Arquitecte
Premi Ramon Llull en reconeixement a una llarga trajectòria marcada per l'exigència tècnica i l'aprofitament de totes les eines que els nous camins de l'arquitectura posen a l'abast del creador. És doctor per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Entre els seus projectes més reeixits destaquen l'annex del Museu Kumamoto al Japó, la plaça del Fòrum a Barcelona o l'espai de les Voltes a Palma.
FERRAN PUJALTE I VILANOVA
Historiador i gestor de patrimoni històric
Premi Ramon Llull en reconeixement pòstum a una tasca investigadora que s'ha centrat en el procés d'industrialització a l'illa de Mallorca. Per la seva enèrgica contribució al manteniment del patrimoni documental i tecnològic del sector energètic a les Illes Balears, amb la catalogació de la Biblioteca Joan Llabrés i la gestió del Fons Històric de Gesa Endesa a les nostres illes, que ha garantit la fidelitat documental de la nostra memòria en un àmbit tan significatiu.
FOQUA
Associació Fòrum per la Qualitat
Premi Ramon Llull en reconeixement a les entitats no lucratives que la componen, per la seva dedicació a un col·lectiu de més de 1.500 persones discapacitades i per l'especial esforç que ha fet per la integració laboral i social de les persones amb discapacitat psíquica i sensorial. Per l'exigència en el treball diari dels seus 800 professionals, tots ells amb una àmplia formació i experiència.
GUILLEM LÓPEZ CASASNOVAS
Economista
Premi Ramon Llull en reconeixement a l'enorme prestigi que ha obtingut gràcies a una trajectòria acadèmica i professional impecable. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Dret per la Universitat de Barcelona, doctor en Economia Pública per la Universitat de York, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i membre independent del Consell de Govern del Banc d'Espanya. El seu mestratge en matèria de sanitat, de finançament i de balances fiscals s'ha vist reconegut, per exemple, amb l'atorgament del Premi de la Societat Catalana d'Economia.
GUILLEM ROSSELLÓ BORDOY
Historiador
Premi Ramon Llull en reconeixement a una extensa obra d'investigació, mitjançant publicacions i excavacions, que ens permet conèixer amb profunditat tots els matisos del nostre passat. Es llicencià en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, es doctorà per la Universitat Complutense de Madrid, fou director del Museu de Mallorca i ha publicat, entre d'altres, els llibres La remembrança de Nunyo Sanç o La Ciudad de Mallorca. La vida cotidiana en una ciudad mediterránea medieval.
JOSÉ ANTONIO FORTUNY PONS
Escriptor
Premi Ramon Llull en reconeixement al seu esperit infatigable i lluitador. La seva condició d'afectat per una paràlisi progressiva no li ha impedit gaudir d'una intensa vida intel·lectual, fins al punt que el seu llibre Diálogos con Áxel va suposar tot un èxit editorial en el conjunt de l'Estat. Amb aquesta obra va aconseguir un ampli ressò mediàtic i també el suport dels lectors i de la crítica literària especialitzada.
LLUÍS M. POMAR I POMAR
Manescal
Premi Ramon Llull en reconeixement a l'exercici cívic i responsable de la seva professió, com a fundador de l'Associació de Veterinaris Espanyols Especialistes en Petits Animals (AVEPA) i creador de l'Institut Provincial de Biologia Animal de Balears. Mentre ocupava el càrrec de cap de l'Àrea de Salut Pública de l'Ajuntament de Palma, va redactar la primera ordenança de convivència d'animals domèstics en una societat urbana. A més, el seu vessant humanístic, en forma d'articles, conferències i participacions en nombroses tertúlies dels mitjans illencs, l'ha convertit en un personatge respectat i influent.
MARÍA DE LOS LLANOS LOZANO GUEVARA
Catedràtica de Filosofia
Premi Ramon Llull en reconeixement a l'excel·lència de la seva tasca docent, que va dur a terme principalment a l'institut Santa Maria d'Eivissa al llarg de vint-i-cinc anys. Una tasca simultània a la seva ingent obra periodística, recollida en llibres com ara Lutos y sombras, i al conreu de la poesia. Per la seva rellevància en l'àmbit cultural de les Pitiüses, on aconseguí engrescar nombrosos alumnes en el gaudi del coneixement, i per la seva condició de dona precursora que es forjà una trajectòria professional en un moment històric molt allunyat de la igualtat de gènere.
MARIA SALLERAS JUAN
Treballadora social
Premi Ramon Llull en reconeixement al seu compromís permanent amb la justícia social, que la portà a reconvertir la beneficència en un model professional de serveis socials. Per haver defensat els principis democràtics des de la clandestinitat del franquisme i per haver exercit la direcció de Càritas a Mallorca, com també de diversos programes i accions en l'àmbit estatal.
MARIA LLUÏSA SUAU
Periodista
Premi Ramon Llull en reconeixement a una llarga trajectòria professional caracteritzada pel rigor informatiu i pel compromís amb la normalització lingüística a les Illes Balears. Va treballar a Ràdio Popular en temps de la transició democràtica i donà veu i imatge al primer mitjà de comunicació audiovisual en català a les Illes des de l'Informatiu balear de TVE. Per la seva significació històrica en el nostre periodisme i per la seva notable dimensió personal.
MARIA TUR I JUAN «Marieta de Can Vicent Xeroni»
Balladora i cantadora
Premi Ramon Llull en reconeixement a la seva aportació per la pervivència de la cultura popular de l'illa de Formentera. Per la seva tasca divulgadora en el col·legi públic Mestre Lluís Andreu, on molts illencs han descobert els costums pagesos. Una tasca que ha combinat participant en el Festival Mundial de Danses Folklòriques amb el grup Sa Colla de Formentera i divulgant el ball pagès fora de les nostres illes.
MATEU CASTELLÓ I MAS
Enginyer forestal i llicenciat en Dret
Premi Ramon Llull en reconeixement a una modèlica trajectòria professional sempre vinculada a la conservació de la natura a les Illes Balears i, en general, al món rural. Va ser delegat del Ministeri d'Agricultura entre els anys 1979 i 1983. Fou responsable de l'Instit de Conservació de la Natura (Icona) des de l'any 1971 fins al 2000, primer com a cap provincial i després com a cap dels serveis de conservació de la natura a les conselleries d'Agricultura i Medi Ambient. Ha impulsat l'organització dels serveis antiincendis i un acord entre el Ministeri de Medi Ambient i el Consell General Interinsular per a la compra de finques públiques.
MIQUEL ÀNGEL RIERA I NADAL
Escriptor
Premi Ramon Llull en reconeixement pòstum a una obra literària d'enorme vàlua, sens dubte una de les més sòlides i perdurables del segle XX a les Illes Balears. Fou un excel·lent poeta i narrador, dotat d'una densa penetració psicològica. De la seva producció cal destacar títols com ara L'endemà de mai o Illa Flaubert, guardonada amb el premi Josep Pla i el premi Nacional de la Crítica, a més de ser traduïda a diversos idiomes. Com a prestigiós advocat, també esmerçà esforços en la promoció d'empreses culturals i editorials.
MIQUEL MUNAR QUES
Metge
Premi Ramon Llull en reconeixement a la seva concepció de la medicina com a professió que comporta exigència de rigor i humanitarisme. Llicenciat i doctorat a la Universitat de Barcelona, va ser professor universitari i cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital General de Mallorca al llarg de vint-i-quatre anys, durant els quals va desenvolupar una intensa tasca investigadora en el camp, entre d'altres, de la malaltia d'Andrade. Considerat una personalitat de referència internacional sobre aquesta patologia, va coordinar els primers trasplantaments hepàtics de l'Estat espanyol. Avui, a vuitanta-tres anys, encara continua exercint la medicina.
PERSONAL DE CURES PAL·LIATIVES D'ATENCIÓ PRIMÀRIA A L'HOSPITAL JOAN MARCH I A L'HOSPITAL GENERAL
Premi Ramon Llull en reconeixement als professionals sanitaris que treballen en el camp de les cures pal·liatives, convertits gràcies als seus esforços en tot un referent per a la societat illenca. Per la seva impecable tasca ajudant els malalts i els seus familiars a afrontar els durs moments finals, sempre amb fermesa i amabilitat. Per haver constituït un grup humà amb una formació excel·lent que, a més, demostra cada dia una enorme capacitat d'empatia amb el sofriment dels altres.
RODOLFO FERNÁNDEZ FARRÉS «Rudy»
Esportista
Premi Ramon Llull en reconeixement a la seva vertiginosa carrera professional, que l'ha duit a ser un dels jugadors de bàsquet més populars i admirats de la seva competitiva generació. Per la seva medalla d'or al Mundial del Japó l'any 2007, la de plata a l'Eurobàsquet del mateix any, i també per la seva maduresa i la seva capacitat exemplar per treballar en equip.
MARIA ROSA BUENO CASTELLANO
Dinamitzadora veïnal
Premi Ramon Llull en reconeixement a dècades de treball a favor de les associacions veïnals de la ciutat de Palma. Per haver entès sempre les necessitats de les classes populars de la perifèria urbana, la qual cosa la dugué a fundar i a presidir la Coordinadora d'Entitats Veïnals, convertida posteriorment en la Federació d'Associacions de Veïns en l'etapa democràtica. Per haver demostrat que es poden millorar les condicions de les barriades de Palma si la societat civil treballa amb fermesa.