21 de febrer 2008

La rosassa de la Catedral podria no aguantar un vidre de seguretat

Diari de Balears Digital 21-2-2008

Els danys no es podran veure fins que no s'accedeixi als vitralls

M.D. Palma. «Fins que no pugem a la rosassa i avaluem la situació, no sabrem si podrem posar vidre de seguretat o no». Així s'expressava ahir Bartomeu Bennassar, aparellador diocesà, respecte a les obres de restauració del vitrall major de la Seu després del despreniment de dos vidres dimecres passat dia 14.

Una vegada caiguts els vidres, a la Catedral es plantegen escometre la rehabilitació completa de la peça, afligida d'esquerdes als nervis de pedra de marès i també amb diversos vidres esquerdats. De moment, els operaris van començar ahir a muntar la bastida exterior sota la rosassa, però el més complicat i costós serà l'instal·lació de la bastida a l'interior, de quaranta metres d'alçada, per la qual Bennassar cerca pressupost a un parell d'empreses mallorquines. A l'interior també es col·locarà la malla de seguretat per evitar accidents en el cas que hi hagués més despreniments.

Referent al vidre de seguretat o protecció, les rosasses plantegen més problemes que les clàssiques vidrieres gòtiques, ja que només hi ha dues maneres de col·locar-ho: vidre per vidre o en una peça circular que el cobreixi tot. Ambdues solucions són problemàtiques, «perquè no sabem si la rosassa aguantaria el pes», assegurà.

Bennassar va recordar que «sabíem com estava la rosassa, que hi havia vidres partits, per això, per exemple, prohibírem col·locar focus a dalt durant l'atiarfoc».

A partir d'ara, una vegada instal·lades les bastides, «el primer serà pujar a dalt i veure-ho», no només en vistes a la rehabilitació, sinó a l'anàlisi del que va poder succeir després de l'espectacle piromusical del passat dia 20 de gener. Investigar l'estat del morter que uneix els vidres donarà pistes. També s'haurà d'investigar si el morter es pot substituir per silicona. Tanmateix, a terra, sense ascendir a les altures de la teulada de la nau central, l'aparellador està convençut què l'Atiarfoc no va fer «cap bé a la rosassa». Està segur? «Indubtablement», contesta, «perquè aquella nit era amb els agents de la Patrulla Verda i tots comprovàrem que els vidres vibraven». Bennassar recomanà que no se sobrepassassin els 78 decibels «perquè durant les proves prèvies, amb aquesta intensitat no vibraven». Per altra banda, de moment, el Consell encara no ha emès el seu informe.