01 de març 2008

Festa de l'autogovern

Diari de Balears Digital 1-3-2008

López Casasnovas pronuncià el discurs en nom dels nous Ramon Llull

Imatge: El president del Govern, Francesc Antich, posa amb els 25 guardonats amb la Medalla d’or i els premis Ramon Llull a la sala gòtica de l’Almudaina
Q.TORRES. Palma. El catedràtic d'Economia menorquí, Guillem López Casasnovas, pronuncià ahir a la sala gòtica de l'Almudaina el discurs en nom dels 21 guardonats amb el premi Ramon Llull i, a partir de les paraules del savi, instà els ciutadans a ser valents i a dir el que pensen contra la segregació dels pobles i sobre la «falsa» solidaritat entre «comunitats no lliures».
L'economista afirmà que Llull marca el camí que ha de seguir «el nostre poble»: «amb paraula humil, però amb actituds fermes, i armats únicament de raó, expressar allò que és ver i el que és just».
«Tenir el valor de dir el que es pensa, fins i tot quan això pot provocar riscos i menysteniment, ja sigui en la defensa de la cultura -qui la defensarà sinó nosaltres-, ja sigui respecte d'una falsa solidaritat, fiscalment reforçada, entre comunitats no lliures; contra la segregació dels pobles, contra el fariseisme del doble llenguatge. I lluitar perquè no ens falti l'alè en la preservació del patrimoni, amb voluntat d'administrar els nostres recursos per millorar les condicions de vida de tothom», sentencià.
A més de reivindicar la vigència del savi, el menorquí relativitzà els mèrits dels distingits. «Segur que en coneixem molts, de conciutadans nostres, que, des de l'anonimat, fan el mateix respecte al país que els ha vist néixer, amb amor a la seva gent i amb esforç per preservar un patrimoni inestimable».
La presidenta del Patronat Obrer, Catalina Serra, fou l'encarregada de pronunciar el discurs en representació dels quatre reconeguts amb la Medalla d'or. Destacà que a tots els uneix «el servei a la nostra terra que tant estimam». I destacà de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), el seu «compromís amb el patrimoni»; del tennista Rafel Nadal, que és un referent mundial que no oblida la seva terra»; de l'escriptor Robert Graves, el «símbol universal»; i del Patronat Obrer, el «compromís» amb els més desafavorits.
ARCA, Robert Graves -a títol pòstum-, Rafel Nadal i Patronat Oberer foren els distingits amb el màxim guardó que atorga la Comunitat Autònoma. En nom del tennista recollí el guardó la seva germana.
A més de López Casasnovas, reberen el premi Ramon Llull la cantant Concha Buika; l'arquitecte Elies Torres; l'historiador Guillem Rosselló Bordoy; l'escriptor José Antonio Fortuny; l'articulista i tertulià Lluís Maria Pomar; la catedràtica de Filosofia, Maria de los Llanos Lozano Guevara; la treballadora social Maria Salleras; la periodista Maria Lluïsa Suau; la balladora formenterenca Marieta de Can Vicent Xeroni; l'enginyer forestal Mateu Castelló; el metge Miquel Munar; la presidenta de la Federació de Veïns, Rosa Bueno; i el jugador de bàsquet Rudy Fernández, que envià un amic a recollir el premi.
A títol pòstum, foren distingits el metge i activista cultural Antoni Adrover, el músic Toni Roig, l'historiador Ferran Pujalte i l'escriptor Miquel Àngel Riera. També reberen el premi els Cors de la Fundació Teatre Principal, el Foro per la Qualitat (FOQUA) i el personal sanitari que treballa al camp de les cures pal·liatives d'atenció primària, de l'hospital Joan March i de l'hospital General.