15 de febrer 2008

Sant Llorenç: El talaiot de la Punta i l'entorn es protegiran de l'explotació minera

Diari de Balears Digital 15-2-2008
El Consell aprovarà en ple la delimitació definitiva del jaciment
A.BASSA. Sant LLorenç .El talaiot de la Punta, ubicat al nucli de Son Carrió, i el seu entorn serà protegit de qualsevol explotació minera. El Consell de Mallorca en el proper ple aprovarà la delimitació definitiva d'aquest monument, que s'ha fixat en 72 metres al voltant de l'estructura. També es proposa una àrea de control arqueològic que coincideix amb els límits de la zona de protecció.
La delimitació d'aquesta zona ja va ser aprovada per ple el mes de maig de 2007. Desprès es va obrir un període d'al·legacions. El mes de juny l'empresa que tenia la concessió de l'explotació minera a la Punta i al Canonge, Hijos de Miquel Mascaró SA, va presentar un recurs de reposició al Consell de Mallorca contra l'acord de delimitació d'aquest monument, en el qual demanava una revisió de l'entorn de protecció i proposava noves prospeccions per valorar exactament la dimensió del monument i per determinar si era necessari un entorn de protecció «tan elevat».
Ara el Consell de Mallorca ha desestimat el recurs i donarà llum verda a la protecció definitiva d'aquest patrimoni, que quedarà fora de qualsevol futura extracció minera.
La història ve de molt enrere. Cal recordar que durant molts anys hi va haver un enfrontament entre els veïns de la Punta-el Canonge, que es constituïren en associació, amb l'empresa que tenia una concessió d'explotació minera donada en el 96. La concessió permetia l'ocupació i expropiació de propietats privades per a l'aprofitament propi de recursos miners en una superfície de cinc quadrícules. A final de l'any 2007, la Conselleria d'Indústria va declarar nul·la aquesta concessió tot i que es conserven les autoritzacions del 69 i del 87.
Ara, després d'aquesta delimitació definitiva, allò que està clar és que en el futur no es podran fer més extraccions al voltant del talaiot. Aquest jaciment ha estat danyat ja sigui per vegetació, pedreres i també per obres privades. La justificació dels límits està en el fet que la pedrera probablement va tocar part del jaciment. Ara la comissió de Patrimoni serà la que prendrà les mesures necessàries per dur a terme un bon control arqueològic.