17 d’octubre 2008

L’esperat retorn dels bous de Costitx

dBalears .cat 17-10-2008
Satisfacció a la població mallorquina on foren trobades el 1895 les preuades peces de bronze, després que el Senat aprovàs dimecres una moció proposada per Pere Sampol
M.Ramis. Amb l’aprovació dimecres vespre, i per part del Senat, d’una moció en la qual s’exigia el retorn dels bous de Costitx i l’adequació d’una sala del Museu de Mallorca per a la seva ubicació, s’ha obert ara una porta a l’esperança a una reclamació que du gairebé ja més d’un segle de lluita. Tant el batle de Costitx, Antoni Sales (UM), com el regidor de Cultura, Jordi Fiol, (CxC) es mostraren ahir molt satisfets després que la proposta de Pere Sampol sortís endavant. No obstant això, van voler ser cautelosos, ja que la darrera paraula la té l’Executiu.
Així mateix, Jordi Fiol va reconèixer que "es tracta de la victòria política més important aconseguida fins al moment en relació als caps de bou" i va manifestar que "esperam que sigui el primer pas important per al retorn d’aquestes peces a Mallorca". Per part seva, el batle es va mostrar molt agraït per la feina que Sampol ha dut a terme, ja que "és el primer mallorquí que ha parlat de manera seriosa dels caps de bous de Costitx a Madrid" , va assegurar. Hem de recordar que l’Ajuntament de Costitx ha fet molta de feina durant aquest darrer any en la reivindicació del retorn dels caps de bous al municipi, motiu pel qual, després de la notícia de dimecres, la satisfacció va ser molt gran entre els costitxers.
Per altra banda, l’Ajuntament de Costitx ha convidat tots els portaveus del Senat a visitar el municipi de Costitx i la zona talaiòtica de Son Corró, perquè així puguin conèixer de primera mà la importància dels caps de bou, tant per al municipi i els ciutadans de Costitx, com per tots els mallorquins, en general. Ben contrària és l’opinió de Magdalena Riera, arqueòloga municipal de Palma, que considera que "els bous no han de venir ja que són de les poques peces que estan legalment fora de Mallorca" i per tant, si els retornen "serà estrictament una decisió política, i no tècnica". Segons Riera "hi ha moltes peces que estan il·legalment fora de Mallorca i, per aquestes, ningú no en fa cap reclamació".
Pel que fa al Museu de Mallorca, on, en teoria haurien de ser dipositats si acaben tornant, la seva directora, Joana Maria Palou, no volgué ahir entrar en la polèmica, perquè creu que és "competència exclusiva dels programes polítics". Sí que explicà, però, un poc quines són les condicions que hauria de tenir el museu per tal d’acollir els caps de bou. "El metall és molt delicat per als museus. Necessita una temperatura de devers vint graus i una humitat relativa entre el 40-45 per cent. En un lloc com a Mallorca, on no és estrany trobar-nos amb humitats del 80 per cent, és normal que es necessiti una adequació especial".