21 d’octubre 2008

La serra de Tramuntana, patrimoni de la Unesco?

dBalears.cat 21.10-2008
Armengol hi demana més implicació municipal i anuncia que remetrà la petició aquest mes al Ministeri de Cultura
F.Barrassa . La implicació dels ajuntaments i de la societat civil dels municipis és fonamental per aconseguir que la Unesco declari Patrimoni de la Humanitat la serra de Tramuntana. Així ho exposà ahir la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, en una reunió mantinguda a Valldemossa amb batles i regidors de la zona, als quals comunicà que el primer document de treball relatiu a aquest "paisatge cultural" sortirà a final de mes amb destinació al Ministeri de Cultura.
Armengol explicà ahir, al centre cultural Costa Nord de Valldemossa, que amb la candidatura de la serra de Tramuntana —inclosa des de 1996 en la llista indicativa de la Unesco per a declaracions de patrimoni universal protegit— es vol "millorar el desenvolupament econòmic de la comarca donant suport a activitats com l’agricultura, la petita indústria i el turisme, per la seva importància a l’hora de conservar i mantenir el paisatge". A la reunió, en la qual eren presents 19 dels 23 consistoris afectats, hi assistiren també les conselleres insulars de Territori, Medi Ambient i Cultura i Patrimoni, que defensaren des del punt de vista dels seus departaments les virtuts que justifiquen l’impuls de la Serra com a patrimoni mundial.
Segons la responsable de Medi Ambient, Catalina Julve, l’element més valuós que s’ha de protegir de la Tramuntana "és el territori per on passa la Ruta de la pedra en sec, que té per si mateix la denominació d’origen gràcies als qui amb tanta generositat l’han conservat durant segles".