20 d’octubre 2008

Els patis de Palma sedueixen Barcelona

dBalears.cat 20-10-2008
La seu de la SGAE de la Ciutat Comtal acull una mostra de fotografies realitzades per Joan Ramon Bonet
Sebastià Bennàssar . Els patis de Palma, una de les joies patrimonials de la ciutat, són els grans protagonistes de l’exposició que acull la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) de Barcelona des del passat divendres a la nit. Es tracta d’una mostra del treball fotogràfic que ha realitzat Joan Ramon Bonet per als llibres Els patis de Palma, editats amb el suport de l’Ajuntament de Palma i de la Conselleria de Turisme del Govern balear. L’Institut d’Estudis Baleàrics ha estat l’encarregat d’organitzar la compilació de les imatges de Bonet.
La presència de les fotografies de Palma en un espai com el de la SGAE reforça encara més els llaços culturals entre les Illes i Catalunya. De fet, només la mar separa el passeig de Colom barceloní de Mallorca, unes aigües travessades amb aquest "pont cultural", cosa que destacaren tots els presentadors de l’acte.
Manuel Oliver, un dels autors dels texts, va lloar la importància dels patis de Ciutat com a element de transmissió de valors culturals. A més a més, va explicar que "durant molts d’anys serviren per servar el català i per mostrar-ne la forma de parlar-lo pròpia de cada casa" i va voler aclarir que són un dels principals elements d’unió tipològica de l’arquitectura mallorquina.
Per la seva banda, l’escriptora Carme Riera, que va exercir de padrina de la mostra, va recordar la seva llarga relació amb la família Bonet –la cantant Maria del Mar era entre els presents. També subratllà fins a quin punt "els patis eren espais integrats dins la ciutat i hi havia tot un llenguatge de portes i plantes que avui dia ja s’ha perdut a causa de la devastació contínua del nostre patrimoni i pel fet que aquells celoberts sovint estan tancats i enreixats. No és com quan jo era petita, en l’actualitat ja no es pot deixar la porta oberta".
Una feina agraïda
Joan Ramon Bonet és una persona d’aquelles que es poden considerar afortunades. L’autor de les imatges explicà durant l’acte de presenatació: "Per mi, aquesta és una tasca que no és feina, perquè aquests són els meus patis i crec que és com si em trobàs dins un llibre que ja he llegit moltes vegades. Jo, en realitat, no estic fotografiant, estic passejant i fent fotografies, mirau si n’és, d’agraïda, la feina".