29 d’octubre 2008

La Serra avui se la juga

dBalears.cat 29-10-2008
El Consell de Patrimoni Històric tria avui la candidatura o les candidatures que presentarà Espanya, davant les Nacions Unides, per optar a ser Patrimoni de la Humanitat dins la categoria de paisatge cultural. Hi haurà de competir amb contrincants com les petjades de dinosaures de la Rioja
Lluc García. El director general de Cultura del Govern balear, Pere Joan Martorell, i la consellera de Territori del Consell de Mallorca, Maria Lluïsa Dubon, presentaran i defensaran avui a Haro (Logronyo) davant del Consell de Patrimoni Històric espanyol la candidatura de la serra de Tramuntana perquè la seva consideració com a paisatge cultural sigui formulada a la Unesco.
La sessió d’avui davant el màxim organisme del patrimoni de l’Estat és de gran transcendència per al futur de la serralada de Mallorca, ja que s’hi seleccionarà la candidatura o les candidatures espanyoles que es presentaran a l’organisme de les Nacions Unides per optar a rebre la consideració de Patrimoni de la Humanitat, dins la categoria de paisatge cultural. Martorell presentarà la candidatura de la serra de Tramuntana en aquest apartat, mentre que la consellera insular Maria Lluïsa Dubon serà l’encarregada d’exposar i defensar el projecte.
No és el primer cop que aquesta àrea del nord de Mallorca opta a ser candidata davant la Unesco, tot i que fins ara hi ha hagut altres indrets d’arreu de l’Estat espanyol que li han passat davant. Així, fins ara a l’Estat hi ha 40 llocs o paratges que tenen aquesta consideració, inclosos alguns de tan coneguts com el centre històric de Còrdova, l’Alhambra i altres tresors andalusins de Granada, les obres de Gaudí, Altamira i altres coves del marge cantàbric i la catedral de Burgos.
Altres de més comparables amb la serra de Tramuntana per les seves característiques naturals, paisatgístiques i culturals i que ja han obtingut aquesta catalogació, són el parc natural de Garajonay, a les Illes Canàries, i el Monte Perdido dels Pirineus. A les Balears, la biodiversitat i el patrimoni d’Eivissa foren declarats Patrimoni de la Humanitat l’any 1999. Aquesta vegada, la serra de Tramuntana, un territori que reuneix una gran riquesa natural, paisatgística i cultural, haurà de competir amb 28 zones i béns de l’Estat més per per arribar a ser candidata davant de la Unesco. Entre aquests "competidors", se’n poden destacar alguns com els camps d’icnites (petjades) de dinosaures, de la Rioja, que ja s’ha presentat en altres ocasions.
29% Municipis. Si la Serra arribàs a ser declarada Patrimoni de la Humanitat, se’n beneficiarien 18 municipis , el 29% de la superfície de l’Illa.