19 d’octubre 2008

El 2n cinturó no retallarà la protecció de la Real

dBalears.cat 19-10-2008
El Consell respon al PP que encara no se n’ha fet el projecte, però avança que se cercaran solucions per no afectar la zona BIC
Quim Torres El nou segon cinturó o via connectora d’accessos a Palma no afectarà la zona de protecció de la Real, en contra del que ha denunciat el PP. Els responsables del Consell tenen clar que no autoritzaran una retallada de l’àrea protegida al voltant del monestir. Consideren que aquesta és una decisió política de Pacte, però primer volen tenir el projecte dels tècnics i, si aquest ho preveiés, cercarien solucions.
Així ho avançà el conseller de Presidència, Cosme Bonet, qui carregà contra el PP per dir que l’àrea de protecció del Bé d’Interès Cultural (BIC) seria envaïda quan encara no està fet el projecte del segon cinturó, que a la zona de la Real aprofita el traçat del camí dels Reis i l’amplia de dos a quatre carrils.
Des del seu blog personal, el socialista recordà que foren els populars els qui decidiren ubicar l’hospital devora el monestir de la Real i sense preveure’n els accessos. "No hi ha ni un document en què el PP es plantejàs com solucionar els problemes de trànsit que el sentit comú ens diu que hi hauria al costat del nou hospital", afirmà.
En la mateixa línia, el conseller insular d’Obres Públiques, Antoni Pascual (UM), considerà precipitada l’acusació llançada per dirigents del PP, com Catalina Cirer, que en una excursió a la zona havien denunciat dijous que el nou segon cinturó envairia l’àrea de protecció de la Real. Segons el responsable, és molt "prematur" avançar això quan el projecte encara no s’ha desenvolupat i només s’ha dibuixat sobre un plànol la zona per la qual transcorrerà la carretera de quatre carrils.
En tot cas, Pascual afirmà que hi ha alternatives per no haver d’afectar la zona protegida pel BIC, com ocupar terrenys a l’altre costat de la carretera actual o reduir la mitjana en aquest tram de la via. Amb tot, afegí que això ho hauran d’estudiar en el seu moment els tècnics.
La consellera insular de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró (Bloc), avançà que no té cap intenció de reduir l’àrea de protecció de la Real, que és d’uns 200 metres al voltant del monestir. Mascaró és també portaveu del Bloc, la coalició de PSM, EU-EV i Esquerra, formacions que en el passat feren bandera de l’oposició a la ubicació de l’hospital a Son Espases i reclamaren amb contundència un increment de l’àrea de protecció del monestir.