01 d’octubre 2008

Al llarg de Ramon Llull

dBalears.cat 1-10-2008
Una mostra de centenars d’obres realitza un recorregut pel decurs de la història, el pensament i la llegenda de l’il·luminat mallorquí. El Breviculum és una de les peces més singulars de l’exposició
Laura Acedo La importància universal i la rellevància mundial de Ramon Llull i la seva filosofia no foren ni són, amb el pas del temps, gratuïtes. La il·luminació del mallorquí féu que es dedicàs a diferents tipus d’arts i que la seva vida esdevingués tant interessant com complexa.L’amplitud d’una vida dedicada al diàleg entre cultures, la literatura, la ciència, la religió queda palesa al llarg de la mostra que s’inaugurà ahir a la Fundació la Caixa de Palma i que estarà oberta fins a dia 11 de gener.

Sota el títol Ramon Llull. Història, pensament i llegenda, l’exposició vol donar a conèixer la vida i personalitat del filòsof i escriptor i la seva importància segles després de morir.Centenars de peces, entre pintures, iconografies, documents i llibres recorren les àries de vida de la figura clau del pensament occidental, la cultura catalana i el desenvolupament de la història a Europa. El Llull escriptor, el creador d’un sistema universal de coneixement, el precursor filosòfic i alguns d’altres se citen en aquesta gran mostra, que comença amb la il·luminació de Llull i conclou amb la seva llegenda.

Tot just començar el recorregut per la mostra, el Breviculum sorprèn el visitant lul·lià. Aquesta peça és una espècie d’introducció biogràfica que precedeix la recopilació que Thomas Le Myéser va fer de les obres de Llull, que es conserva a la biblioteca Landesbibliothek de Karlsruhe i que per primer pic des de fa segles ha viatjat fora "perquè era el moment i volíem que veiés la llum a Mallorca", assenyalà la directora de la biblioteca al comissari de l’exposició, Jordi Gayà.

Un cop il·luminat, un altre espai mostra el diàleg que Llull mantingué al llarg de tota la seva vida amb altres cultures, concretament la jueva i l’àrab, que convivien en aquell temps. El filòsof apostà llavors per la conversió en el cristianisme mitjançant la comunicació i no per la força.

L’exposició inclou també el Llibre del Repartiment, on figura el pare de Ramon Llull i el Manuscrit dels Privilegis dels jueus a Mallorca, obra molt gelosament guardada a la Biblioteca de Palma i que per primer pic surt a la llum pública.Sala a sala i peça a peça, el visitant pot fer-se una idea del que Ramon Llull fou i representà pels seus coetanis i successors. Durant dos anys Gayà i el seu equip han construït un recorregut per la història, a través de la il·luminació, biografia, diàleg intercultural, relació intraeuropea i llegenda després de mort; el pensament, amb l’eix principal de l’Arbre de la Ciència i la constitució de l’art lul·lià; i la llegenda i tradició, que narra i mostra la presència de Llull.

L’exposició és una "oportunitat per aprofundir dins la vida de Llull a través d’obres cedides per la Biblioteca de Palma, la Diocesana i la Societat Arqueològica Lul·liana, entre d’altres. "La mostra ajuda que el visitant s’endugui un retrat robot d’un Ramon Llull real i històric", assegurà Gayà.

El bressol de la literatura

Un dels apartats de la mostra és el dedicat a la relació de l’escriptor Ramon Llull i la llengua catalana, pel qual es destina una de les sales del primer pis de l’edifici. Amb lletres electròniques que circulen per parets i sostres, la sala presenta, combinant l’avantguarda tecnològica amb manuscrits del segle XIV, algunes obres autèntiques de l’anomenat "forjador del català". Un manuscrit del Llibre del gentil, el Llibre de meravelles, Hores de Santa Maria, el Cant de Ramon, la Vida coetània i una enquadernació en pell del Llibre d’Evast e Blanquerna són algunes de les obres que conté l’exposició de puny i lletra del primer gran autor literari polifacètic de la història de les lletres catalanes.