dBalears.cat 22-6-2008
La rehabilitació del castell d’Alaró es va iniciar a final de l’any 2000 i avui dia treballadors del Consell i voluntaris encara hi fan feina a diari per enllestir-hi un alberg que donarà cabuda a 30 persones
Margalida Ramis El castell d’Alaró és, sens dubte, una icona i un símbol d’identitat per a tots els alaroners i les alaroneres. No obstant això, la seva gestió i la seva rehabilitació han provocat més d’una queixa i d’un maldecap de la classe política dirigent. Tot i que des de final dels anys noranta es va començar a parlar de la rehabilitació del castell, no va ser fins a final de l’any 2000 que es van iniciar les obres, que encara no han acabat.
Les primeres tasques que es van dur a terme, amb un cost de poc més de 90.000 euros, van ser la rehabilitació de l’edifici conegut com a Obra Nova i la Taverneta, actualment ja finalitzades. Actualment l’Obra Nova fa les funcions d’hostatgeria, ja que disposa de quatre habitacions i de dos banys, amb una cabuda per a 16 persones, mentre que la Taverneta fa les funcions de bar i de menjador. A més, també s’hi va construir una fosa sèptica. Aquestes instal·lacions han permès que, mentre duren les obres de reforma de l’edifici principal, conegut com a Hostatgeria, el servei d’alberg està en funcionament.
Les obres corresponents a la segona fase, amb un pressupost de més de 500.000 euros, no es van iniciar fins al 2005 i han estat aturades en alguna ocasió, tot i que sembla que ara avancen a bon ritme per enllestir-ho com més aviat millor. Amb aquesta obra acabada, es disposarà d’un nou alberg, amb servei de cuina i de menjador i podrà albergar fins a 30 persones, ja que des del Consell no es recomana que n’hi hagi més a causa de l’abastament d’aigua potable.
Fundació i voluntarisL’any 2001 es va formar, no exempta de polèmica, la Fundació castell d’Alaró, integrada per l’Ajuntament, el Consell de Mallorca i la parròquia. Aquesta fundació és l’encarregada de gestionar les obres que es duen a terme al castell i també d’estudiar fórmula per gestionar-ne el refugi. De fet, amb relació a les obres actuals, l’Ajuntament i la parròquia en paguen el material, mentre que el Consell s’encarrega de la mà d’obra.
Una altra peça important perquè les obres del castell avancin i que vetla pel seu manteniment són els voluntaris del castell, que es van constituir com a associació l’any 2005 per reprendre les obres que estaven aturades. Els voluntaris pugen cada dissabte al castell, on realitzen diferents obres que no pertanyen als obrers del Consell, com la rehabilitació de la porxada de l’Oratori. Una de les funcions que duen a terme actualment és convertir en grava per a l’obra els sacs dels enderrocs que s’hi generen. A més a més, a final de l’any 2006 varen realitzar una recollida de firmes per instar el Departament de Patrimoni del Consell a intervenir en la conservació de les muralles.
Al castell d’Alaró, però, no és tan fàcil fer-hi segons quines iniciatives, ja que els seus propietaris, la família Ordinas, ja ha reclamat en més d’una ocasió la titularitat de part dels edificis, com també la suspensió cautelar de les activitats que es fan en el recinte. De fet, està pendent la realització d’un judici ja que els propietaris van demandar el Bisbat de Mallorca per la propietat del castell. La família Ordinas reclama la propietat dels edificis d’Obra Nova, de la Taverneta i dels estables, a més d’una sèrie de terrenys limítrofs a aquests edificis. Tot i que el jutjat va admetre a tràmit la demanda de la família Ordinas, encara no se n’ha fet el judici ni se n’ha decretat la suspensió cautelar, ja que tant l’Ajuntament d’Alaró com el Consell de Mallorca han demanat personar-se en el judici.
A més, el Departament de Patrimoni del Consell s’ha posat en contacte amb la família Ordinas per tal d’arribar a un consens per la preservació del castell com a monument i estudiar-ne els valors arqueològics.