14 de juny 2008

El Jonquet: Salvat!

dBalears.cat 14-6-2008
El Consell aprovarà la declaració de BIC per al barri. Era la darrera via per frenar-hi dos macroprojectes que posaven en perill l’entorn

Laura Morral.El Jonquet gaudeix des d’ahir d’una segona oportunitat. La mobilització ciutadana encapçalada pels veïns del barri, Arca i el GOB, ha fet possible que la Comissió d’Urbanisme, ordenació del territori i patrimoni del Consell de Mallorca votàs a favor de l’informe tècnic emès dilluns que plantejava declarar Bé d’Interès Cultural aquest barri de pescadors. La catalogació de BIC era la darrera alternativa per evitar que dos macroprojecte urbanístics, un al solar Mar i Terra i l’altre al carrer dels Rentadors, amenaçassin la integritat d’aquest entorn.
L’informe del Consell remarca que el Jonquet és un dels nuclis "més destacats" de l’Illa i, per tant, "mereixedors d’una protecció especial". Per defensar aquesta catalogació, l’informe conclou que el Jonquet és un dels barris històrics de Palma perquè és un dels primers que s’anaren consolidant fora de la ciutat intramurs, amb la qual guarda una estreta relació de proximitat a la banda de ponent, arran de mar.
"La seva implantació en un emplaçament de gran atractiu, amb importants valors paisatgístics, s’ha fet al llarg del temps d’una manera integradora, sense grans estridències", remarca l’informe. Així mateix, argumenta que el talús del Jonquet, amb els seus molins i cases d’arquitectura tradicional, ha estat una de les imatges més consolidades de la façana marítima de Palma reflectides en multitud d’obres pictòriques dels segles XIX i XX.
La Comissió d’Urbanisme del Consell valora que el Jonquet constitueix una agrupació homogènia de construccions representatives de l’evolució històrica, social i cultural.
Segons subratlla el mateix informe, les petites edificacions han mantingut la coherència suficient per constituir una unitat susceptible de delimitació pel fet d’estar enclavades en un talús clarament definit, amb entitat pròpia i destacada del perfil urbà i que disposa d’elements d’alt valor etnològic com són els molins, les cases d’arquitectura popular i marinera, les fonts i els seus carrers i places.
Tots ells "converteixen aquesta barriada en una zona única i d’un alt valor històric. A partir d’ara, l’Ajuntament de Palma haurà de tramitar un nou Pla Especial per a la zona en el qual caldrà tenir en compte tots aquests elements a protegir. Es frena, així, una operació que hauria arrasat aquest entorn únic.

SALVEM ES JONQUET! ARA O MAI!