25 de juny 2008

El ministre es retracta

dBalears.cat 25-6-2008
El titular de Cultura, César Antonio Molina, reconeix que les Illes Balears han estat discriminades en matèria de Cultura i Patrimoni. Pere Sampol instà ahir el Govern d’Espanya a incrementar la inversió
Francesca Marí .Les Illes Balears han estat marginades durant molt de temps pel que fa a finançament cultural. Així ho va reconèixer ahir el ministre César Antonio Molina davant la Comissió de Cultura del Senat. "Vostè té raó, en part", assegurà el ministre espanyol al senador Pere Sampol a l’hora de rebatre la interpel·lació del mallorquí a la Cambra Alta.
Molina va admetre que hi ha hagut una manca d’inversió cultural a l’Arxipèlag, que es troba a la coa del rànquing de comunitats de l’Estat.
Durant el període 2004-2006, les Balears i Pitiüses varen rebre 7,7 milions d’euros en subvencions i inversions nominatives, una xifra que no té punt de comparació amb els 577,7 milions que va rebre Madrid o els 124,6 milions de Catalunya. Aquesta quantitat suposa, segons el senador autonòmic, el 0,56% de la inversió total, quan la nostra comunitat n’hauria de menester el quàdruple. "En realitat, les Balears haurien de rebre 10 milions d’euros anuals en matèria de cultura per poder fer front a la despesa necessària", assegurà.

Pressupost concretDins el decàleg de bones intencions apuntat ahir pel ministre Molina es troba el museu de la ciutat romana de Pol·lèntia, que "tindrà una aportació econòmica per part de l’Estat".
Però Pol·lèntia no fou l’únic patrimoni malmenat a què es referí Sampol. "El Ministeri ha d’assumir les seves obligacions en aquelles qüestions que són de la seva competència", li retragué el senador. Entre aquestes es troben el Museu del Puig des Molins, tancat d’ençà de 1995; el Museu d’Eivissa, amb seriosos problemes d’humitats; el Museu de Mallorca i la secció etnogràfica de Muro, que es troba en estat precari, o les torres de defensa.
Molina apuntà que ja tenen previst una partida de 600.000 euros per al Museu de Mallorca que s’han d’invertir enguany mateix. A més es té la intenció de destinar un milió d’euros al Puig des Molins a Eivissa o 250.000 a l’Orfeó de Menorca. També afirmà que ja ha donat el vistiplau als terrenys proposats pel Consorci de Pol·lèntia per fer l’anhelat museu.
Sampol va recordar al ministre el greuge comparatiu que pateixen les Balears respecte a la resta de comunitats. "Està molt bé la magnífica intervenció realitzada al Museu del Prado, al Reina Sofia, al Thyssen..., però els altres museus també són els seus museus, són museus del Ministeri i ha de complir les obligacions econòmiques establertes en el conveni signat amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears", va sentenciar.
La resposta de Madrid d’ahir fou de "col·laboració" per sugrafar el greuge. Ara, però, s’ha de traduir en partides econòmiques concretes.