20 de juny 2008

El passat d’Inca, dins un forn a Can Marroig

dBalears.cat 17- 6-2008
Els propietaris d’aquest casal, situat al Call, han trobat restes ceràmiques dels segles XIV a XIX
Marta Medrano. Ja fa quatre anys que els restauradors i antiquaris Noel Ginard i Roberto López adquiriren l’antic casal de Can Marroig, situat al carrer de Can Valella d’Inca. A diferència del que ha passat amb la major part de les cases veïnes del barri de Sant Francesc, esbucades i convertides en blocs de pisos, aquests dos restauradors han dedicat els seus ingressos i els seus caps de setmana a restaurar de mica amb mica aquest antic casal que, a la llarga, volen que esdevingui un espai cultural.
Can Marroig és, segons alguns experts consultats, un exemple de la construcció de tàpia, característica dels antics casals que s’aixecaren fins al segle XIX al centre d’Inca i a Sineu. La seva tipologia es distingeix per la superposició de murs i la utilització d’elements com l’argamassa. Però la novetat ha esdevingut aquestes darreres setmanes quan els dos restauradors han trobat elements que daten des del segle XIV fins al segle XIX i d’estils que van des del gòtic tardà fins al barroc.
Un dels espais que encara resten per excavar i d’on s’han extret restes ceràmiques que daten del segle XVII al segle XIX és el forn. En aquest indret, amb una fondària de sis metres, encara hi ha restes que no s’han excavat. "Demanarem ajuda al Consell per veure si es pot excavar aquest espai per capes, ja que sospitam hi ha una gran quantitat de restes ceràmiques", explica Roberto López, que lamentà la manca de resposta que han rebut per part de l’Associació de Rehabilitació dels Centres Antics (ARCA) per tal que l’assessorassin en el procés. "Els he enviat fotografies del que hem trobat, però no han vingut a veure el casal ni les restes", diu López.
Entre d’altres objectes, han trobat un siurell antic sense el color blanc, verd i vermell dels actuals. "Hi ha teories que apunten que l’origen dels siurells podria ser a Inca", afegeix López. El casal de Can Marroig ha rebut els darrers mesos les visites de diferents experts com ara l’arqueòloga Magdalena Riera, la historiadora de l’art Francisca Tugores o el rector Santiago Cortés, un dels defensors de l’origen inquer dels siurells. Tots ells destaquen la gran mescla d’estils arquitectònics que se superposen dins aquest casal i la bona feina que s’ha fet per part dels restauradors.
Aljubs i arcsL’interior d’aquest casal està ple d’elements que són tota una mostra de la vida domèstica dels segles passats. A Can Marroig es conserva un cub en el qual es trepitjava el rem, una gran gerra que es feia servir per transportar oli o bé vi, un aljub que servia per dipositar aigua, un pou que s’ha excavat i el forn de coll llarg, on s’han trobat les restes ceràmiques. "Creiem que és tot un exemple d’una casa antiga on se superposaven estils i s’anaven construint elements a mesura que passaven els anys", diu López.
Des de l’entrada d’aquest casal es distingeixen, així mateix, arcs ogivals, que es calcula que daten del gòtic més tardà, al pati s’aixeca un arc d’un estil més aviat romànic o un petit arc conopial.
La idea d’aquest equip de restauradors és enllestir aquesta reforma, que ha suposat anys de feina, en qüestió de mesos per tal d’obrir Can Marroig al públic i que esdevingui una mostra de l’arquitectura que, abans dels boom immobiliari, abundava als carrers de l’antic call jueu d’Inca.

ARCA demana un control arqueològic per les troballes de Can Marroig i sanció administrativa als seus propietaris