16 de juny 2008

Ja tenim Consell de Cultura

dBalears.cat 16-6-2008
Dins el Congrés de Cultura de Palma s’ha presentat aquest organisme, que aglutina membres de tots els sectors culturals de Ciutat
Arnau Busquets El primer Congrés de Cultura de Palma va acabar ahir amb la presentació en societat del nou Consell de Cultura. Va ser definit per la regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Nanda Ramon, com un "òrgan consultiu de participació i debat", que intentarà potenciar la reflexió i l’intercanvi d’idees. En definitiva, farà un paper d’assessorament, aportarà noves idees i crearà opinió dins el sector.
Ramon va voler remarcar que el que es presentà ahir només és una primera passa, "un esborrany que s’ha d’ampliar amb la participació de tothom que ho vulgui". És per això que aquest organisme s’ha creat amb la participació i col·laboració d’agents i entitats de l’àmbit cultural, i "no només d’un grup politicotècnic", digué.
Aquesta és una de les iniciatives previstes en l’Acord de Governabilitat de l’Ajuntament. Entre les seves funcions, hi haurà la d’atendre sol·licituds d’assessorament en matèria cultural o proposar activitats, plans i estratègies. A més, cada any es presentarà una memòria de la seva tasca.

Els agents
El Consell de Cultura estarà encapçalat pel regidor de Cultura del Consistori, que tindrà el càrrec de president i proposarà fins a quatre experts que s’integraran al Consell. El director general de Cultura en serà el vicepresident, i cada grup polític municipal hi tindrà un representant. Finalment, hi haurà dos vocals de set àmbits específics. De moment s’han proposat els vocals de set grups, però alguns noms poden canviar i també pot incorporar-se algun altre àmbit.
El Consell es reunirà almenys un pic cada quatre mesos, tot i que podrà trobar-se més vegades si així ho decideixen els seus membres. A més, es podran designar grups de treball específics. Els vocals que representen cada un dels sectors es renovaran cada dos anys, un fet que segons Nanda Ramon garanteix la "continuïtat i la renovació", per assegurar "l’ajustament i representativitat".
A l’acte d’ahir, també hi assistí la batlessa de Palma, Aina Calvo, que agraí la "implicació" a tots els que han participat al Congrés, alhora que felicità la regidoria per la feina feta. Calvo afirmà que cal fer una "transició complexa de les polítiques culturals, amb la participació imprescindible de tots els agents". En aquest sentit, qualificà la creació del Consell de "punt de partida essencial per Palma, i per la vida de la gent de Ciutat". En una picada d’ull als comentaris que havien fet alguns ponents uns minuts abans –reclamant que l’Ajuntament tingués "voluntat política real" per impulsar el sector–, Calvo definí la cultura com "un espai de diàleg on la discrepància pren forma d’oportunitat". Així, reiterà el seu agraïment als col·laboradors i els demanà que no aturin la seva participació, "també des de la dissidència".
Ahir es va presentar la llista provisional de vocals. Entre els noms hi ha l’historiador de l’Art Jaume Reus, Biel Jordà (Associació Balear d’Empreses Teatrals), Gabriel Barceló (Arca), Joana Domenge (Federació de Música i Ball), el promotor musical Pere Estalrich o el músic Joan Vich.
També es llegí el decàleg elaborat pels gestors culturals, amb conclusions molt similars a les dels grups de treball del Congrés. Entre altres aspectes, Tina Codina va demanar "que la cultura sigui un camp en què l’I+D+i estigui sempre present".