28 de setembre 2007

La Comissió de Patrimoni protegeix les cases de pescadors de l’Estalella

Diari de Balears Digital 28-9-2007
La primera reunió de la legislatura preveu declarar BIC el poblat com a indret etnològic
L’indret conviu entre els elements tradicionals i el boom turístic de la zona costanera.
F.MARÍ. Palma. Quatre anys després que el Consell rebés la sol·licitd d’Arca per protegir el poblat de pescadors de l’Estalella, tot apunta que avui la Comissió de Patrimoni Històric ho farà una realitat. La declaració del conjunt d’escars i barraques de pescadors com a Bé d’Interès Cultural (BIC) en categoria de lloc d’interès etnològic serà un dels punts de l’ordre del dia de la primera reunió de la comissió, que es convoca amb els nous representants polítics passades les eleccions.La sol·licitud d’incoació de l’expedient la remeté l’Associació per a la Revitalització del Centre Històric l’agost del 2003. De llavors ençà, el Consell havia mostrat la seva «intenció» de declarar-lo BIC, però mai no havia arribat a bon port.Fins ara només les cases de neu del puig de Massanella tenen aquesta declaració.
El poblat de pescadors està situat a la punta de l’Estalella, al terme de Llucmajor, i s’hi agrupen la majoria de construccions vinculades a l’activitat pesquera. Bona part d’aquestes estan datades de finals del segle XIX, segons l’infome d’Arca. Pocs emplaçaments de l’Illa mantenen gairebé intacte el seu patrimoni com és el cas d’aquest indret. Un informe tècnic del 2 de febrer de 2006 i del 31 de gener del 2007 així ho confirmen.
Avui hi conviuen escars, barraques i casetes de pescadors amb altres zones d’esbarjo sobretot per a estiuejants del mateix terme llucmajorer. Tot i això, la zona, juntament amb el moll i el varador, gaudeixen també de la protecció de la Llei d’Espais Naturals. Amb el BIC no s’hi podran realizar noves edificacions i qualsevol intervenció haurà de respectar els elements bàsics que les caracteritzen.