13 de setembre 2007

Diada de Mallorca: Absència cultural en un acte amb poc ritme

Diari de Balears Digital 13-9-2007
El Teatre Principal tornà a acollir l’acte institucional de la Diada després de sis anys
F.MARÍ. Palma. El Teatre Principal acollí ahir el seu primer acte institucional de bon de veres després de l’acte de reobertura, i ho volgué fer a bombo i plateret, encara que aquest no era d’or, sinó de plata vella.Molts representants polítics del Govern, del Consell i dels Ajuntaments, però poca representació del món de les arts, la literatura o el teatre. En definitiva, una Diada sense grans «parafernàlies» ni espectacles i amb poc ritme. Devers cinc-centes persones ompliren la platea i les llotges en la primera diada en què Maria Antònia Munar s’assegué entre el públic i no damunt el catafal. Malgrat tot, l’avui presidenta del Parlament copsà moltes de les mirades just en arribar al Teatre, vestida de negre i amb una flor blanca a la solapa.A fora del recinte hi havia una pancarta signada pels Maulets que donava la benvinguda als convidats. S’hi podia llegir: «No et deixis enganyar, aquesta és la diada d’UM».
Les trompetes del Joch dels Ministrils iniciaren l’acte, mentre que els membres del Consell entraven en filera i enmig d’un corredor una mica improvisat i provocat amb desgana. A darrera, hi entrava el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, que entrà corrent al Principal, ja que arribava tard.
A primera fila, el president Francesc Antich i la presidenta Munar parlaven amb el bisbe Jesús Murgui. Devora la batlessa de Palma, Aina Calvo, i el delegat Ramon Socias.
Asseguts a l’esquerra, els membres del Consell de Mallorca. A la dreta hi havia els representants del Govern i l’oposició liderats per Rosa Estaràs, asseguda devora Maximilià Morales i Joan Verger. L’estament militar estava encapçalat pel comandant general Emilio Roldán. Del món laboral hi eren el president de la Caeb, Josep Oliver; el president d’Afedeco Bartomeu Servera; i José Benedicto i Lorenzo Bravo, de CCOO i UGT. Tampoc no hi faltaren el president del TSJB, Antoni Terrassa; el de Sa Nostra, Fernando Alzamora; el de Caixa Colonya, Martí Torrandell; i el delegat de La Caixa, Robert Leporace, com també Llorenç Huget, president del Consell Econòmic i Social Poques cares del món cultural. Sols l’editor Lleonard Muntaner, l’escriptora Rosa Maria Colom i l’actor Joan Carles Bestard, el president de l’OCB, Jaume Mateu, o el president d’Arca, Pere Ollers, que acompanyava Manuel Quadreny, que rebé un guardó. L’acte es clogué tal com havia començat, amb poc ritme i rotlanes mentre se servien bessons i cava per a la celebració.