12 de setembre 2007

El Consell celebra avui la Diada i entrega els seus reconeixements

Diari de Balears Digital 12-9-2007
L’acte central torna al Principal després d’anys a la Misericòrdia
Q.T. Palma. El Consell de Mallorca celebra avui l’onzena Diada de Mallorca, que commemora el jurament efectuat l’any 1276 de la Carta de Privilegis i Franqueses del Regne de Mallorca per part de Jaume II, fill de Jaume I el Conqueridor, que es converteix així en el primer titular d’aquest regne. La principal novetat de la Diada d’enguany és que no serà presidida per Maria Antònia Munar sinó per la nova presidenta del Consell, Francina Armengol. Tot i això, el canvi de color polític no ha alterat substancialment l’acte, si bé és cert que l’edició d’enguany es presenta més austera que la de l’any passat quan, amb motiu de la desena edició, es donà major rellevància als esdeveniments i es repartiren unes 100.000 senyeres mallorquines.La jornada d’avui començarà amb un concert del Joch de Ministrils, la representació dels Reis de Mallorca i el Ball de Gegants, i la pluja de pètals (Seu del Consell, 11.00 hores) i continuarà amb la tradicional Ofrena floral de la Corporació a la tomba del rei Jaume II (Seu, 12.30 hores).
La Diada acabarà amb l’acte central, que torna al Teatre Principal (20.30 hores) després d’anys a la Misericòrdia, i que servirà perquè la institució faci entrega de les seves distincions: les medalles d’or, el nomenament de fills predilectes i la concessió dels premis Jaume II.Les medalles d’or seran enguany per al ciclista Joan Llaneres, el pintor Josep Coll i Bardolet (a títol pòstum), l’escriptor Baltasar Porcel i les Juventuts Musicals de Palma. Seran nomenats fills predilectes el lingüista Antoni Maria Alcover i el darrer president republicà de la Diputació, Jaume Garcias.
Els Premis Jaume II seran per a l’empresari Javier Mayol, el polític i periodista Josep Moll i el promotor artístic Joan Mesquida, tots tres a títol pòstum. També el rebran l’actriu Maruja Alfaro, la cantant Miquela Lladó, el mecenes cultural Josef Egger, la líder veïnal Rosa Bueno, l’activista cívic Joan Soler Antich i el violinista Bernat Pomar. L’associació Llegat Jueu, l’entitat social AMADIP i les Trinitàries-Ayne Perú seran reconegudes igualment amb el guardó.