29 de juliol 2009

Tornarà a fer oli

dBalears.cat 29-7-2009
La tafona de Can Xoroi, la darrera que funcionà a Fornalutx, ha estat recuperada pel Consell de Mallorca

A aquest emblemàtic casal de Fornalutx es tornarà a fer oli. Foto: Ll. Garcia.
Lluc García . La tafona de Can Xoroi, l'emblemàtic casal de Fornalutx adquirit l'any 2002 per l'Ajuntament en col·laboració amb el Govern balear, tornarà a fer oli gairebé mig segle després d'haver tancat les portes.
Durant generacions, tots els olivarers de Fornalutx duien el seu producte a Can Xoroi, on se n'extreia el preuat oli de Tramuntana. Ahir, la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve, i el batle de la localitat, Joan Albertí, presentaren la restauració del molí, una actuació que ha suposat més de 10 mesos de feina per part d'operaris del departament de Medi Ambient del Consell.
A la inauguració de l'espai, que a partir d'ara funcionarà com casa museu i puntualment farà oli de manera demostrativa, assistiren també el director insular de Medi Ambient, Guillem Riera; el regidor de Cultura de Sóller, Guillem Bernat; el tafoner major d'Oli de Mallorca, Pere A. Serra, i el president de la DO Oli de Mallorca, Josep Oliver, entre d'altres.
Conveni
El conveni per a la restauració d'aquet element etnològic es va signar el passat mes d'octubre i el cost total de l'obra ha estat d'uns 100.000 euros. A més a més, segons va explicar la tècnica del Consell Aina Serrano, "en el procés de recuperació s'ha respectat plenament el valor patrimonial de la factoria i, per això, n'han mantingut les peces originals i n'han cercat recanvis específics".
L'Ajuntament vol que Can Xoroi sigui un casal amb les portes obertes a les visites de tots els interessats pels costums de la serra de Tramuntana. Per aquest motiu, a més dels espais rehabilitats -la tafona amb la seva maquinària, la botiga d'oli, el graner i l'estable-, hi ha una exposició permanent de teules pintades, una mostra d'artesania popular de la qual Can Xoroi és un bon exemple.
Catalina Julve destacà que el centre ha de servir també "com una oferta més per al turisme de natura" que visita la serra de Tramuntana, un espai pel qual "cercam les màximes figures de revalorització ambiental".
Per part seva, el batle agraí la col·laboració del Consell, "de tots els que han fet possible la recuperació de l'espai" i de manera especial del propietari de la finca olivarera de Moncaira, el milionari Alberto Cortina, que va ser convidat a l'acte i que, segons Albertí, "ha efectuat una generosa aportació al projecte".
La tafona de Can Xoroi va deixar de produir oli en la dècada dels anys 70 del segle XX, però la maquinària ha quedat pràcticament igual que quan funcionava.