15 de juliol 2009

El Consell impulsarà una llei de camins públics

dBalears.cat 15-7-2009



La institució insular considera que permetria evitar conflictes amb els propietaris de finques i que itineraris com el del Rafal, a Banyalbufar, s’obrissin definitivament per als excursionistes

El Consell de Mallorca proposa l'aprovació d'una llei de camins públics per evitar els conflictes que en aquests moments s'estan donant amb propietaris de finques privades. És una qüestió que, segons el parer de l'organisme insular, s'ha de començar a plantejar per resoldre contenciosos com el del camí del Rafal, a Planícia, itinerari tancat pelspropietaris de la finca i que interromp la ruta de Pedra en Sec, al seu pas per aquesta possessió.

El Consell manté que aquest camí és públic, però que una sentència -per qüestions de defecte de forma- donà la raó als propietaris i està tancat. Ara, la redacció del Pla especial de la ruta de Pedra en Sec torna a plantejar de nou la qüestió. Els propietaris han presentat al·legacions, que l'organisme insular té intenció de denegar.

És previsible que, de nou, la propietat recorri a un contenciós administratiu, segons explicà ahir el director insular de Medi Ambient, Guillem Riera. L'aprovació d'una llei amb els camins públics evitaria totes aquestes traves. Per llei, si figura com a camí públic, podria obrir-se com al final es va resoldre amb el camí dels Cavalls de Menorca.
En aquests moments, el problema rau en el fet que l'Ajuntament de Banyalbufar no té contemplat aquest camí al Catàleg de béns patrimonials municipals, el que facilitaria que el camí es pogués obrir. De tota manera, a través de l'adaptació dels planejaments al Pla Territorial de Mallorca els ajuntaments han de posar al dia aquests inventaris. El tema es posà sobre la taula en la presentació de la V Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni de pedra en sec als Països Catalans, que es durà a terme els dies 23, 24 i 25 d'octubre.

En l'acte participaren les conselleres insulars de Medi Ambient i Territori, Catalina Julve i Maria Lluïsa Dubon.
Dubon reconegué que "és una qüestió complexa, que presenta moltes dificultats i per a la qual cal cercar una solució. Podria ser a través de l'adaptació del Pla Territorial". En concret, la Ruta de Pedra en Sec -composta per 10 etapes i 8 variants- transcorre el 70 per cent per finques públiques i el 30 per privades. La negociació amb els propietaris és contínua i llevat de casos concrets -com el de Planícia- normalment s'arriba a un acord. Tant Julve com Dubon plantejaren la necessitat de preservar la ruta de més de 300 quilòmetres. "És un reclam turístic i funciona molt bé. Milers de persones la recorren i dóna un impuls als pobles petits", indicà Julve