08 de juliol 2009

L'hostal Baleares, la residencia que necessiten els nostres padrins a Pere Garau

dBalears.cat 7-7-2009

Bústia


Els carrers i barris de la nostra ciutat de Palma van canviant molt ràpidament de fisonomia, la qual cosa és normal dins una ciutat moderna. Emperò hi ha carrers, edificis o monuments que representen part de la nostra petita història veïnal, que són fites d’identitat del barri o joies del passat, pel seu valor patrimonial representatiu d’un tipus d’arquitectura que ja no es dóna i que és interessant conèixer in situ i en viu. Edificis que en desaparèixer, canvien tota o part de la fesomia del barri pel fet de ser un edifici a on l’activitat que es desenvolupava, d’una manera o d’una altra, afectava tot el barri, o perquè du tants d’anys, tota la vida ho hem vist, que el sentim també nostre. Aquest és el cas de l’edifici de l’antic hostal Baleares, a la plaça coneguda com de les Columnes, un edifici que molt prest veurem desaparèixer si no es prenen ràpidament les mesures adients. La part interior de la plaça, és a dir les columnes amb el jardinet, està catalogada com a Bé Patrimonial, però la resta de la plaça, no. La plaça sense els edificis de tant de caràcter que l’envolten perdria molt d’encant i tota la seva personalitat.
Fer un passeig voltant la plaça ens transporta al paisatge urbà de principis del segle passat.
Els darrers anys, aquest barri ha sofert una forta arribada i assentament d’immigració. És una zona molt poblada demogràficament i, per tant, molt necessitada d’equipaments de caire social. L’hostal Baleares es podria rehabilitar per a residència dels padrins del barri; d’aquesta manera, salvaríem un trosset de patrimoni i resoldríem una greumanca social: l’atenció als nostres majors.
Senyora Aina Calvo –batlessa de Palma–, vós que estau ben al corrent de la problemàtica
social i patrimonial d’aquest barri, que vàreu assistir a la interessant i ben instructiva exposició d’ARCA Pere Garau, un barri amb història, us preg que salveu aquest edifici.
Vàreu escriure al llibre de visites: “Enhorabona a ARCA per la feina feta i un agraïment molt sentit per les hores dedicades, l’esforç, la perseverança i el compromís amb una ciutat que té cura dels seus barris, de les persones, del seu passat, unit al millor dels seus futurs. Gracies!!”.
Ara el compromís amb el barri i el passat, unit al millor dels futurs, és seu. Ara li toca a vostè moure fitxa.
Gràcies si el salvau!!

BENET BOHIGAS I MORENO.Palma